Hopp til innhold

Vil ha lystgassen tilbake

I sommer ble det bestemt at Ullevål sykehus skulle slutte å bruke lystgass av hensyn til jordmødrene.

Gravid

Jordmorforeningen vil ha lystgassen tilbake på fødestuene på Ullevålsykehus.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Dårlig ventilasjon på fødestuene var årsaken til at lystgassen ble kuttet ut. Det viste seg nemlig at lystgassen utgjorde en fare for spontanabort blant gravide ansatte.

Men nå vil Jordmorforeningen ha den tilbake.

– Du blir veldig avslappet og du orker å holde ut, sier tillitsvalgt Weronica Roksvåg.

Flere får epiduralbedøvelse

Roksvåg har ingen problemer med å forstå hvorfor fødestuene måtte kutte ut lystgassen.

– Det er jo på grunn av helsemessige årsaker for oss ansatte. Samtidig er det kjempesynd at vi har fjernet lystgassen, for den er fantastisk til å lindre smerte.

Uten tilgang til lystgass får nå flere kvinner epiduralbedøvelse for å lindre smertene. Men det alternativet kan være tungvint for både jordmødrene og de fødende.

– Vi er avhengig av en anestesilege kan komme og sette epidural. I dag har vi mye mer å gjøre på sykehuset, med mindre bemanning, så det er ikke sikkert at legen har tid til å komme.

Uaktuelt å begynne med lystgass igjen

I tillegg kan bruk av epidural gjøre at fødslene drar ut i tid. Men assisterende klinikksjef på kvinneklinikken på Ullevål sykehus Kristi Hjelle sier det er uaktuelt å begynne med lystgass igjen.

– Vi skjønner frustrasjonen for det endrer jo arbeidsrytmen, men vi får ikke gjort noe med det. Vi må forholde oss til dagens situasjon. Det ble gjort veldig mange forsøk på å få gasskonsentrasjonen ned uten at det har vært vellykket, sier Hjelle.

– Hvis jeg hadde fått bestemme, og hadde jeg sittet med pengene, så hadde vi laget et system med et veldig godt utsugningssystem. Da kunne vi ha tilbudt lystgass igjen, sier Roksvåg.