Hopp til innhold

Dropper saltingen i Ski

Nå skal det bli slutt på salting av veiene i Ski kommune i Akershus.

Veisalting

Ski kommune vil sette veisalting til livs. De vedtok enstemmig onsdag at kommunen skal bli fri for salt innen to tusen og femten.

Foto: Espen Øyen / NRK

Én engasjert innbygger fikk dratt med seg flere i en underskriftsaksjon, som igjen førte til enstemmig kommunestyrevedtak.

– Her ser vi helt klart hva veisalting gjør med vegetasjonen langs veiene, sier Glenn Kullberg og peker på en brun og vissen gran.

Brune vekster, er blant det folk i Ski har sett seg lei på. Etter å ha hørt om et innbyggerinitiativ mot veisalting i Bergen, ville han prøve å gjøre det samme i sin kommune.

– Responsen var overveldende positiv.

– Skader miljøet

– Det som er problematisk med veisalting slik det foregår i dag, er de veldig godt dokumenterte skadene det gjør på natur og miljøet. I tillegg er det store samfunnsøkonomiske kostnader knyttet til dette, med tanke på ødelagte veier, sier Kullberg til NRK.

Anne Kristine Eikebråten

Ordfører Anne Kristine Eikebråten (H) i Ski er fornøyd med vedtaket.

Foto: Espen Øyen / NRK

Veisalting er en kortsiktig tenkt en billig måte å fjerne snø på. Men nå vil kommunestyret i Ski saltingen til livs. De vedtok enstemmig onsdag at kommunen skal bli fri for salt innen to tusen og femten.

– Hvis ser litt frem i tid og tenker på miljøet, tror jeg dette er en god investering, sier ordfører Anne Kristine Eikebråten (H) i Ski.

Fikk støtte av taxinæringen

Taxinæringen var blant dem som var ivrigst til å underskrive på innbyggerinitiativet.

– Det er på tide at de slutter med den saltingen. Det ødelegger bilene våre og det ødelegger vegetasjonen i området vårt.

Neste skritt blir å få Akershus til å slutte å salte fylkesveiene gjennom Ski.
De skal behandle saken i februar.

– Det som er viktig er at dette settes på dagsorden og at flere kommuner i fylket velger andre måter å gjøre veiene trygge på, avslutter Glenn Kullberg.

Se video: Dette syns folk i Ski om at det blir slutt på saltingen

Video Dropper saltingen i Ski