Hopp til innhold

Ønsker ikke store endringer i regjeringskvartalet

Oslos byrådsleder vil ikke ha store endringer i regjeringskvartalet etter terrorbomben. Han vil i størst mulig grad bevare hovedstaden slik den så ut før 22. juli.

Video Vil ikke forandre Oslo etter 22. juli

Byrådsleder Stian Berger Røsland håper regjeringen fortsetter å bruke høyblokken.

Spesielt kritisk er byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til å rive høyblokken.

– Høyblokken er en symboltung bygning i Oslo. Men det er opp til regjeringen å bestemme, det skal ikke terroristen avgjøre. Jeg mener vi bør sørge for at høyblokken fortsatt er i bruk, sier Røsland.

Vil beholde et samlet regjeringskvartal

Den politiske topplederen i Oslo kommune vil at 22. juli skal endre byen minst mulig.

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Men mange av de ansatte i regjeringskvartalet vil ikke bygge opp igjen høyblokken, og dra tilbake dit på jobb.

Les: Var i 15. etasje da det smalt | – Utrolig at ikke flere døde | Slik ser det ut i Høyblokka i dag

Byrådslederen tror derimot at det å spre departementene rundt i byen er en dårlig løsning.

– Mitt syn er et samlet regjeringskvartal er å foretrekke i forhold til sikkerhetssituasjonen. Hvis man sprer departementene vil mange områder i Oslo få en ny situasjon, sier Røsland.

– Prematurt utspill

Varaordfører i Oslo Libe rieber-Mohn fra Arbeiderpartiet mener det er altfor tidlig å mene noe om hvordan regjeringskvartalet skal se ut.

– Jeg synes det er et prematurt utspill fra byrådslederen. Vi vet ennå ikke om bygningene kan repareres og brukes. Vi vet heller ikke om det er trygt å ha et samlet regjeringskvartal, eller om departementene bør spres, sier Rieber-Mohn.

Hun vil vente til de faglige vurderingene er klare før man konkludere med hva man bør gjøre med regjeringskvartalet. Ifølge regjeringen vil noen anbefalninger være klare på nyåret.

Ønsker åpne gater

Stian Berger Røsland vil også gjerne ha åpne gater rundt regjeringskvartalet, slik at det er mulig å gå inntil regjeringsbyggene og kjøre buss i Akersgata.

– Det er verdifullt at det er åpent og tilgjengelig også der hvor viktige, offentlige institusjoner er. Jeg håper vi ikke får for mange sperringer i Oslo, men vi må ha det hvis sikkerheten til regjeringen tilsier det, sier byrådslederen.

– Jeg er opptatt av at vi skal ha et regjeringskvartal som er funksjonelt og hvor man ivaretar sikkerheten på best mulig måte. Da kan man ikke bare vurdere en enkelt bygning, men man må se alle bygningene i sammenheng, sier Rieber-Mohn.