Hopp til innhold

Munchmuseet legges trolig til Tøyen

Gruppelederne i Oslo bystyre varsler at de torsdag ettermiddag signerer en avtale om Munch-museet.

Skadet "Skrik" på utstilling
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Klokka 14.00 på Munch-museet på Tøyen vil gruppelederne for Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet de Grønne presentere og signere en avtale om Munch-museet.

Det betyr sannsynligvis nytt museum på Tøyen, mens det spansktegnede Lambda-prosjektet som skulle ligge i Bjørvika, etter all sannsynlighet er skrinlagt.

Frp stopper Munch-museum i Bjørvika

Byrådspartiene (Høyre, Venstre og KrF) har 28 representanter i bystyret, mens opposisjonen har 31 (Ap + SV + Frp + Rødt + Miljøpartiet de grønne).

Frp positive

Les også: - Et nederlag for Høyre

I forrige uke var det møte i Byutviklingskomiteen i Oslo bystyre. Komiteens nye leder, Jøran Kallmyr (Frp), sa da at hans parti åpner for et nytt Munch-museum på Tøyen.

– Vi vil forslå overfor de andre opposisjonspartiene at vi ber byrådet utrede både Tøyen og Nasjonalmuseet som alternativer til et nytt Munch-museum, sa Kallmyr til Dagbladet.

Lambda

Lambda.

Foto: HAV Eiendom
Snudde rett før valget

I forrige bystyreperiode gikk Fremskrittspartiet inn for Lambda, men snudde rett før valget og anbefalte heller en løsning på Nasjonalmuseet. De andre partiene i opposisjonen gikk alle sammen til valg på et nytt Munch-museum på Tøyen.

Grunnen til at Lambda er uaktuelt for Frp er at prosjektet er
blitt for dyrt.

– Prislappen er blitt på 1,8 milliarder - før kvalitetssikring. All erfaring viser at etter en kvalitetssikring kan prisen øke med 25 prosent. I tillegg kan vi risikere milliardsøksmål på grunn av kompromisset som Riksantikvaren fikk gjennom med reduserte boligarealer i forbindelse med Lambda-utbyggingen. Prisen kan bli 4 milliarder, hevder Kallmyr.

Han tror heller ikke at det vil ta så lang tid som 5 til 10 år før et nytt museum står ferdig, slik Munch-museet har fryktet.

– Utredningene vil kunne være klare før sommeren neste år. Da vil vi kunne få et vedtak slik at arbeidet med nytt museum kan begynne allerede om et halvt år, sier Kallmyr.