Hopp til innhold

Pensjonsbråk i Oslo kommune

Oslobyrådet går løs på nyansattes pensjonsvilkår. Dermed truer fagforeningene med Arbeidsretten.

Lommebok

Nyansatte i Oslo kommune kan få dårligere pensjonsvilkår enn de som er ansatte i kommunen i dag. Det reagerer arbeidstakerorganisasjonene på. Illustrasjonsfoto.

Foto: Tor Richardsen, Richardsen, Tor / Scanpix

Ansatte i Oslo kommune får i dag 70 prosent av sluttlønn i tjenestepensjon ved full opptjening.

Byrådet foreslår å senke prosentsatsen til 67,3 prosent for alle som begynner i kommunen etter 1. januar 2012.

Ti tusen mindre i året

Forslaget vil bety drøyt ti tusen kroner mindre i årlig pensjon for en arbeidstager som tjener rundt 400.000 kroner i året.

– Bakgrunnen er at Oslo kommune har en pensjonsordning som er enda gunstigere enn resten av offentlig sektor. Det vi gjør er rett og slett å harmonisere ordningen til samme nivå som staten og KS-området, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

– Hasardiøst

Mari Sanden

Leder for Fagforbundet Oslo, Mari Sanden

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Forslaget om å svekke pensjonene får arbeidstagerorganisasjonene til å se rødt. De har brutt drøftingene med Oslo kommune og truer med å ta saken til Arbeidsretten.

– Det vi reagerer mest på er det vi oppfatter som en hasardiøs og dårlig saksbehandling der vi ikke har nok kunnskap om hvilke konsekvenser endringen kan få, sier leder for Fagforbundet Oslo, Mari Sanden.

Hun er slett ikke sikker på at ansatte i Oslo kommune vil få like gode pensjonsvilkår som i staten og i resten av kommune-Norge.

– Pensjon er komplisert og henger sammen med lønns- og arbeidsvilkår forøvrig. Vi er ikke sikre på at det er det byrådslederen hevder som blir resultatet. Dessuten vil vi ha en prosess med reelle drøftinger og ikke et diktat, sier Sanden, som etterlyser svar på en rekke spørsmål.

Grunnlovsstridig?

– Ett eksempel er hvordan man definerer enn nyansatt. En arbeidstager med full opptjening som slutter i kommunen, men kommer tilbake om kanskje ett år, vil få pensjonen beregnet ut fra en lavere prosent.

– Det betyr at kan gir en ordning tilbakevirkende kraft og fjerner en opptjent rettighet. Vi er i sterk tvil om Grunnloven gir adgang til det.

Overrasket byrådsleder

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Men byrådsleder Stian Berger Røsland står på sitt og er overrasket over de sterke reaksjonene fra arbeidstakerorganisasjonene.

– Det vi gjør er altså en justering som får Oslo kommune på linje med resten av offentlig sektor. Det gjelder nyansatte og ikke de som allerede jobber i kommunen, sier Berger Røsland.

Penger å spare

Berger Røsland legger ikke skjul på at Oslo vil spare penger på endringen, i en situasjon der sterkt økende pensjonskostnader skaper økonomisk hodebry.

Oslo kommune har beregnet at innbetalingene til Oslo Pensjonsforsikring vil bli 135 millioner kroner lavere enn i dag i 2027 dersom bystyret slutter seg til forslaget om dårligere pensjonsvilkår.