Hopp til innhold

I sjokk over lav erstatning til barnehjemsbarn

Stiftelsen Rettferd for taperne er provosert over at Vestby kommune tilbyr barnehjemsbarn bare ti prosent av den erstatningen de får andre steder.

Ola Ødegaard, Generalsekretær Rettferd for taperne

– Et hån, sier generalsekretær i Rettferd for taperne, Ola Ødegaard. Han er sjokkert over at Vestby kommune tilbyr barnehjemsbarn en erstatningssum som ligger langt under den andre kommuner opererer med.

Foto: ARKIV MORTEN HVAL / Scanpix

Mens barnehjemsbarn som er utsatt for omsorgssvikt og overgrep kan få 725 000 kroner i erstatning i Oslo og de fleste andre kommuner, har kommunestyret i Vestby vedtatt å utbetale maks 30 000 kroner.

Statens maksbeløp er 300 000 kroner i billighetserstatning.

– Dette er første gang jeg høre at en kommune gir bare ti prosent av statens bevilgning, sier generalsekretær i stiftelsen Rettferd for taperne, Ola Ødegaard.

NRK har tidligere fortalt om Frogn kommune, som har vedtatt å utbetale samme erstatningssum som søkerne får fra staten.

– Dette er et hån

John Ødbehr

Ordfører i Vestby John Ødbehr (H).

Foto: Høyre

Ødegaard mener summen Vestby kommune har lagt seg på er et hån mot tidligere barnehjemsbarn. Han sier at andre kommuner opererer med helt andre beløp og stiller ikke krav om at staten skal ta hovedvekten for erstatningene.

Ordfører i Vestby, John Ødbehr er uenig i kritikken. Han viser til at kommuner har ulik økonomi, og at det ikke burde være avgjørende for kompensasjonen.

– Dette er statens ansvar. De burde gjort det likt, slik at det ikke blir urettferdig. Kommuner som har god råd har mulighet til å gi mer, mens kommuner med dårlig økonomi kan gi mindre, sier han.

I kommunens helse- og omsorgsutvalg ble det enstemmig vedtatt at kompensasjonen skulle ligge på 25 prosent av statens erstatningssum.

– Da forslaget lå på 25 prosent syntes jeg det var moderat nok, og ble overrasket over at det ble senket til ti prosent, sier leder for Vestby Arbeiderparti, Anita Wulvig.

Mener kommunen må ta ansvar

Anita Wulvig, leder for Vestby Arbeiderparti

Anita Wulvig, leder for Vestby Arbeiderpart.

Foto: Victoria Bergquist / Vestby AP

Wulvig er skuffet over at partiene har gått bort fra sine egne vedtak, og mener kommunen må ta sin del av ansvaret for barn som har blitt mishandlet på barnehjem.

– Det fremstår som smålig å ikke unne disse som har vært barnehjemsbarn mer enn ti prosent av det staten har tilkjent dem.

Heller ikke stiftelsen Rettferd for taperne mener staten skal ta det fulle ansvaret for barnehjemsbarnas økonomiske oppreisning.

Han viser til at Stortingets erstatningsordning som ble vedtatt i 2005.

– Det har aldri vært på tale at man ikke skulle få noe i den kommunen som har plassert barna. Plasseringsansvaret er avgjørende for hvor vidt kommunen skal gi erstatning eller ikke, sier Ola Ødegaard.

– Bunner ikke i kommuneøkonomi

Karen -Sofie Pettersen er samfunnsforsker og laget i fjor en rapport for KS om de ulike oppreisningsordningene for barnehjemsbarna rundt om i kommunene.

Karen-Sofie Pettersen

Samfunnsforsker Karen-Sofie Pettersen

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Pettersen synes ordningen i Vestby virker dårlig og mener det er helt feil at beløpene kommunene utbetaler speiler kommunens økonomi.

– Alle kommunene i Finnmark, som er kjent for dårlig kommuneøkonomi, har vedtatt ordning. Når jeg skrev denne rapporten var jeg i kontakt med rådmenn rundt om i landet. Det var kanskje en skepsis til ordningen, men den bunnet ikke i økonomi. Det var på grunn av bevisbyrde, foreldelsesfrist, er juridiske avveininger.

– Den ideelle ordninga er en ordning som er mest mulig lik og samstemt, sier Pettersen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.