Hopp til innhold

Her kommer Nordens største privatfinansierte museum – like ved «Lambda»-tomta

Mens politikerne krangler om det nye Munch-museet i Oslo, åpner snart Nordens største privatfinansierte museum i nærheten. – Pinlig, sier kulturbyråden i Oslo.

Video Se Nordens største privatfinansierte museum

VIDEO: Museumsdirektør Gunnar Kvaran viser hvor det nye Astrup Fearnley-museet skal ligge. Se Dagsrevyens reportasje.

– Det blir 7000 kvadratmeter med utstillingslokaler. Vi får også en fantastisk flott park og et miljø mot fjorden som er enestående i nordisk museumssammenheng, sier museumsdirektør Gunnar Kvaran.

Gunnar Kvaran

Museumsdirektør Gunnar Kvaran.

Foto: Ketil Kern / NRK

Han viser NRK rundt på det som fortsatt er en byggeplass. Astrup Fearnley er ett av våre viktige museer for samtidskunst.

Det nye bygget på Tjuvholmen i Oslo – noen steinkast unna det nye Munch-museets tiltenkte plassering – blir Nordens største privatfinansierte museum når det åpner i september neste år.

– Trenger synergi

Prislappen på det nye Astrup Fearnley-bygget er nærmere 700 millioner kroner. Museet er tegnet av den verdenskjente arkitekten Renzo Piano.

– Visjonen er å kunne formidle internasjonal samtidskunst på en mer interessant og profesjonell måte, sier museumsdirektøren.

– Hva tenker du om at dere går inn i siste utbyggingsfase her, men politikerne fremdeles krangler om Munch-museet like i nærheten?

– Det er klart at Oslo kommune har fått et fantastisk prosjekt i «Lambda». Det er et must at bygget kommer opp i Bjørvika. Vi trenger mer synergi mellom de forskjellige museene, sier Kvaran.

Det nye Astrup Fearnley-museet

Det nye Astrup Fearnley-museet, slik det vil se ut i september 2012.

Foto: NRK

– Pinlig

Like rundt odden for Tjuvholmen er det hittil brukt 90 offentlige millioner på planene om et nytt Munch-museum i Bjørvika – uten at politikerne blir enige om «Lambda» i det hele tatt blir noe av.

Hallstein Bjercke

Hallstein Bjercke (V) er byråd for kultur og næring i Oslo.

Foto: NRK

Det synes Oslos nye nærings- og kulturbyråd er flaut.

– Jeg synes at hele denne sakens historie får politikerne i Oslo til å fremstå i et dårlig lys, sier Hallstein B. Bjercke (V).

– Er det pinlig at det offentlige ikke får til det private klarer?

– Ja, det synes jeg er pinlig, sier den ferske byråden.

Byrådskameratene Høyre, Venstre og KrF er alle for «Lambda», men mangler to stemmer i byrådet for å få flertall for utbyggingen etter at Frp tidligere i år skiftet standpunkt.

LES OGSÅ: