Hopp til innhold

– Jenter må ta forholdsregler

Leder for Natteravnene i Oslo ber jentene ta mer ansvar etter at minst tre jenter ble voldtatt i løpet av helgen.

Leder i Natteravnene i Oslo Lars Norbom

Leder for Natteravnene, Lars Norbom mer jentene passe bedre på.

Foto: Ida Brabrand / NRK

– Dessverre så lever vi ikke i Kardemomme by . I likhet med at man passer på lommeboken sin for å unngå å bli ranet, må man ta visse forholdsregler når man er på byen, mener leder for Natteravnene i Oslo, Lars Norbom.

Må ta mer ansvar

Politiet i Oslo har registrert minst tre voldtekter i løpet av helgen, i tillegg til et voldtektsforsøk. Også antasting av jenter. Minst åtte personer skal være pågrepet.

– Det som er en ny trend, er at vi ofte ser jenter som sitter alene. Vi opplever at jenter kanskje ikke passer så godt på hverandre som de gjorde før, mener Norbom.

Selv om han understreker at det alltid er overgriperens ansvar når noen blir voldtatt, må jentene ta et visst ansvar.

– Ett klart råd må være å holde sammen, ikke drikke så mye alkohol at man ikke vet hva som skjer rundt seg og unngå mørke gater, mener Norbom, som har opplevd at flere melder seg inn i Natteravnene.

Les: Mener ordfører tar feil om voldtekt
Les 20-åring tiltalt for to Oslo-voldtekter

Bedre belysning

Men kvinner trenger ikke flere velmenende råd, men at myndighetene tar saken i egne hender, sier varaordfører i Oslo Libe Rieber- Mohn.

– Jeg forventer at myndighetene handler. Oslo Kommune må gjøre langt mer. Vi må for eksempel sikre mer belysning i gatene. Det er altfor mange gater i denne byen som er mørke, sier Rieber-Mohn.

I tillegg til å lyse opp gatene er det viktig å sørge for transport for jentene.

– Vi vet at mange har dårlig råd. De har ikke råd til drosjer. Derfor må vi ha flere nattbusser sånn at man blir fraktet trygt og godt, avslutter hun.

Les: 20 ekstra politifolk i Oslo i helgen
Les: Gatelys skal forhindre voldtekter