Hopp til innhold

Etegilde i protest mot matsløseri

Maten skulle vært kastet. I stedet mettet den flere hundre i helgens mest matnyttige protest.

Langbord

Robert Münch hadde selv bidratt med salat til langbordet i parken på Sagene. – Det er viktig å gjøre folk oppmerksomme på at det kastes alt for mye mat, sier han.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

På langbordet er det grillede biffer, kyllinggryter, salater, supper, frukt, brød og eplekaker. Alt er gratis, men ved enden av bordet står det en kasse hvor gjestene legger igjen en gave.

– Dette er vår protest mot at 30 prosent av maten som produseres, går rett i søpla, sier Svein Elias Gautefall.

Han er en av initiativtagerne til lørdagens "Matgilde mot Hungersnød" på Sagene i Oslo.

To dagers "avfall"

Råvarene til etegildet skulle egentlig vært kastet, men Svein Elias og venner tagg seg til å få den i stedet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Svein Elias Gautefall

Svein Elias Gautefall håper flere lar seg inspirere til aksjoner mot matsløsing. Maria Sørlie Berntsen er imponert over de som stod bak aksjonen.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– All maten er samlet fra 10 - 12 butikker. De la til side det som egentlig skulle kastes i bare to dager. Tenk for noen utrolige mengder mat som kastes, fortsetter Svein Elias Gautefall.

Etter innsamlingen har mange kjøkkengrupper stått for tilberedningen. Omkring 100 idealister stiller opp gratis.

Aksjonen er inspirert av Tristram Stuart som vant Sofieprisen 2011. Stuart stod bak utdelingen av mat til 5000 personer i London. Også denne maten skulle egentlig vært kastet.

Wikipedia om Tristram Stuart

Kviet seg for å gi

– Vi snakket med mange forretninger, men halvparten var redd for å bryte reglene til Mattilsynet og ville ikke gi oss det som skulle kastet, forteller han videre.

Matgilde mot hungersnød

David Sharabi var en av de mange frivillige som lagde og delte ut gratis mat.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Svein Elias Gautefall garanterer at maten er bra nok selv om den skulle kastes. Holdbarhetsdatoen går ut om én eller to dager, men det er fristen som butikkene setter før varene kastes.

Støtter sultofre

– Jeg er så imponert over de som står bak dette. De har pågangsmot og får ting til å skje, sier Maria Sørlie Berntsen. Hun er en av mange spisegjester på den fine dagen i parken på Sagene.

Samtidig som vi kaster omkring en tredel av all mat som produseres er det sultkatastrofer andre steder i verden.

– Vi gjør to bra ting samtidig. Vi gjør folk oppmerksomme på matsløsingen vår og samtidig samler vi inn penger til støtte for de som sulter på Afrikas Horn, avslutter Svein Elias Gautefall.