Hopp til innhold

Evakueringen av Osloskolen viste seg å være unødvendig

Ingen av de 535 brannslukkingsapparatene som i går kveld og i natt ble sjekket, var av typen med feil. Dermed var det aldri noen risiko for elevene på skolene.

Barn evakueres på Marienlyst skole

177 skoler i Oslo ble i går stengt, her evakueres elevene ved Marienlyst skole.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Torsdag ettermiddag ble skolene i Oslo bedt om å stenge eller legge om undervisningen fordi brannslukkingsapparater med potensielt farlige ventiler var plassert ut på skolene.

Utdanningsbygg meldte først at apparatene var eksplosjonsfarlige , men senere ble det klart at materialtretthet i metallet kunne føre til at ventilene kunne bli skutt av med stor kraft.

Fire modeller fra produsentene Skuteng og Housegard skal ha hatt denne feilen, og torsdag ble det klart at rundt 800 slike CO2-apparater var utplassert i osloskolene.

Forsvarer evakuering

Marit Thorsen, Undervisningsbygg

Marit Thorsen i Undervisningsbygg.

Foto: Terje Borud/Undervisningsbygg

Men i dag kommer altså kontrabeskjeden. Ingen av apparatene som i løpet av gårsdagen og natten ble kontrollert var av samme type som de Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) og beredskap advarte mot.

Likevel forsvarer Undervisningsbygg at de beordret stengning av samtlige skoler i hovedstaden.

– Vi mener bestemt at med de alvorlige konsekvensene disse farlige apparatene kunne ha, selv med en lav risiko, så var det å tømme skolene i går en riktig beslutning, sier kommunikasjonsdirektør i Undervisningsbygg, Marit Thorsen til NRK.

Hadde ikke serienumre

Typebetegnelsen for apparatene ble lagt ut sammen med pressemeldingen på DSBs nettsider allerede i slutten av august.

Likevel tok det sju uker før Undervisningsbygg reagerte, og da viste det seg at de også reagerte på feil grunnlag.

– Burde ikke Undervisningsbygg visst at ingen av brannslukningsapparatene på skolene i Oslo var av den typen med feil?

– Nei, det visste vi ikke på forhånd. Vi hadde en liste over hvor apparatene var plasser rundt omring på Oslos 177 skoler, men for å finne ut om apparatene var av den farlige sortene eller ikke så måtte man fysisk ut og sjekke hvert enkelt apparat og finne serienummeret på ventilen, sier Thorsen.

Hun mener at de bare fulgte den instruksjonen de fikk fra leverandøren.

– Det leverandøren ga beskjed om var at alle apparatene måtte sjekkes.

Får kritikk

Undervisningsbygg ble i går beskyldt for å ha overreagert ved å evakuere skolene, fordi apparatene kunne byttes ut ved årlig tilsyn. Dette var holdningen hos flere andre norske kommuner NRK var i kontakt med, og også rådet som gikk ut fra DSB.

I tillegg krangler DSB og Utdanningsbygg om kommunikasjonen dem imellom.

Undervisningsbygg reagerer på at de aldri ble varslet om feilene ved brannslukkingsapparatene og først ble gjort oppmerksom på det sju uker senere.

DSB på sin side mener de som har ansvar for brannsikkerhet i Utdanningsbygg må følge med på direktoratets nettsider med jevne mellomrom for å få med seg viktige beskjeder.