Hopp til innhold

Frykter vektere gir falsk trygghet

Fra midten av september vil vektere ansatt av Oslo kommune gå rundt i gatene for å gjøre byen tryggere. Politiets fellesforbund er misfornøyd med tiltaket.

Vektere

De kommunale vekterne skal være en varig ordning i Oslo.

Foto: Keilen, Berit / Keilen, Berit

Arne Johannessen

Arne Johannessen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– I stedet for vektere burde kommunen heller ha satt inn mer politi i gatene, sier lederen i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen.

Men en av pådriverne til å få kommunale vektere i hovedstaden, Odd Einar Dørum (V), mener tiltaket er bra nok.

– Vekterne skal aldri erstatte politiet, men de skal være der hvor folk føler seg utrygge. Vi kan se på dem som søskenbarna til natteravnene, sier Dørum.

– Det er mange utdannede politifolk som mangler jobb. Jeg synes heller politikerne i Oslo burde jobbe mer aktivt mot regjeringen, og jeg tror det er et klima for å få politiet i jobb og vi trenger med politi i Oslo, sier Johannessen.

Ment som varig ordning

Odd Einar Dørum

Odd Einar Dørum.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

En tilsvarende vekterordningen ble prøvd ut i 2009 for å få bukt med narkotikasalget på den nederste delen av Grünerløkka.

Vekterne der ble imidlertid borte etter kun noen måneder ettersom bydelsutvalget sa nei til å fortsette prosjektet.

De kommunale vekterne som kommer i september, er ment å være en varig ordning. Og folk som NRK har snakket med er positive til initiativet.

– Jeg er stolt av politiet i Oslo, og politifolk i Oslo er populære. De har gjort kloke valg som å få god kontakt med dørvakter og ungdom. Det samme skal de kommunale vekterne, sier Dørum.

Kaller vekterne for B-politi

Arne Johannessen ser også behovet for flere voksne i bybildet, men er redd for at vekterne vil skape falsk trygghet.

– Kun politiet kan gripe inn i en kritisk situasjon. En vekter kan bare observere. En uniformert vekter vil virke som et slags B-politi, sier Johannessen.

– Men vi vet at natteravnene virker forebyggende mot kriminalitet ved bare å være til stedet i byen. Det samme vil kommunale vektere, sier Dørum.

Arne Johannessen skjønner at Dørum har gode intensjoner.

– Jeg er trygg på Dørums holdninger, men jeg usikker på de andre politikerne. Det er viktig at folk ikke blander rollene til politiet og vektere.