Hopp til innhold

- Vi har valgt å møte hat med samhold

Over 150.00 mennesker samlet seg i Oslo mandag for å minnes de døde og ta avstand fra terror. Det var for mange til at toget lot seg gjennomføre.

Rosetog Oslo

Tusenvis av mennesker med roser samler seg ved Oslo rådhus mandag.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

Over hele landet ble det arrangert tilsvarende minnetog med fakler og lys mandag kveld.

I Oslo skulle rosetoget starte klokken 18, men fordi det var så mange mennesker ble det en markering isteden.

– Vi har fått beskjed om at vi er for mange til å gå i det planlagte rosetoget, derfor blir det en markering her på Rådhusplassen isteden, forteller NRKs reporter på stedet.

Han forteller at den store folkemengden spontant begynte å synge «Ja, vi elsker»

– Vi vil støtte landet vårt, støtte menneskene i den tunge tiden, og vise at vi er der for hverandre uansett hva vi måtte gå igjennom, sier Vilde Sørhaug som er en av de mange som har møtt opp på Rådhusplassen.

– I dag er gatene fylt av kjærlighet

Klokken 19 startet Kronprins Haakon den første apellen.

– Vi har valgt å møte hat med samhold. Nå går våre tanker til dem som har tapt og alle dem som savner, sa kronprinsen til folkehavet mandag kveld.

– Etter 22. juli 2011 kan vi aldri tilltate oss å tenke at våre holdninger og meninger er uten betydning, fortsette han til applaus fra over 150.000 oppmøtte.

– I kveld er gatene fylt av kjærlighet, avsluttet kronprinsen.

Artikkelen forsetter under bildet

Rosetoget i Oslo

Store menneskemengder samlet seg på Rådhusplassen og oppover mot Kontraskjæret mandag ettermiddag til minne om ofrene for bombeeksplosjonen og skytetragedien fredag.

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

– Han brukte våpen, vi skal bruke stemmeretten

Også statminister Jens Stoltenberg talte til folket fra Rådhusplassen.

– Ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et helt folk

– Hat er en nærliggende følelse. Ønsket om hevn en naturlig reakjson. Men vi, Norge, skal ikke hate og vi skal ikke hevne. Vi skal stå sammen i sorgen, i håpet og i troen på det ungdommene på Utøya jobbet for, nemlig et bedre samfunn, AUF-leder Eskil Pedersen

– Det norske folk har møtt hat med kjærlighet. Han brukte våpen, vi skal bruke stemmeretten.

– Han tok noen av de vakreste rosene våre, men han kan ikke stanse våren, avsluttet AUF-lederen.

Sammen mot terror

– Vi vil vise at vi står sammen og ikke er redde for terror. Vi går hånd i hånd for å vise kjærlighet og omtanke for dem som har mistet sine, og for å vise respekt for de døde, sier Terje Bratland, som er en av dem som tok initiativ til markeringen.

Sammen med en kamerat opprettet han arrangementet «Vi går sammen Norge står samlet mot terrorhandlinger». En time før det planlagte rosetoget skulle starte i Oslo, hadde nesten 60.000 personer meldt seg på markeringen gjennom Facebook.