Hopp til innhold

– Tilrettelegger for korrupsjon

– Høyre- og Frp-byrådet i Oslo legger til rette for og beskytter korrupsjon og misligheter. Det skriver Rødts bystyrerepresentant Erling Folkvord i sin nye bok "Vår korrupte hovedstad", som kommer ut mandag.

Erling Folkvord

Erling Folkvord. Foto: Knut Erik Solhaug.

– Dels har byrådet som organ organisert kommunens eiendomsforvaltning på en måte som legger til rette for korrupsjon, forbrytelser og underslag, sier Rødt-politiker Erling Folkvord.

– Dels så er det slik i andre saker at en eller flere enkeltbyråder har begått regelbrudd, slik at enkeltpersoner i næringslivet har kunnet tilegne seg uberettiget fordel i denne saken, fortsetter han.

I boka "Vår korrupte hovedstad" beskriver Folkvord en ukultur i Oslo, og hevder at "maktelite og rikfolk tar seg til rette mens fellesskapet betaler".

– Denne boka inneholder skadelige usannheter

– Partivenner får urimelig hjelp

Han navngir i boka si private næringsdrivende som får "utilbørlige fordeler" fordi de har mektige venner. Forfatteren, som har vært folkevalgt i Oslo i over 20 år, skal etter planen lansere boka mandag.

– Jeg vet ikke hva som er motivet til byrådet, men i et par saker så er det tidligere partisponsorer til Høyre som har blitt tilgodesett på en helt urimelig måte.

– I en annen sak er det en person som har vært kjent som aktiv Frp-tilhenger og småbedriftseier, som har blitt tilgodesett på en helt urimelig måte av tre forskjellige Frp-byråder.

Han vil ikke slutte av dette at motivet er å hjelpe en partivenn, men han sier partivenner har fått hjelp av konkrete navngitte byråder.

Vil stanse Folkvord-bok om korrupsjon

Vil ha bedre mulighet for innsyn

– Vi må undersøke hver av disse handlingene, og gjøre tiltak ut ifra det. Det enkleste tiltaket er et gratistiltak: langt mer innsynsrett for befolkningen som bryr seg. Det er nok det mest effektive, mener Folkvord.

Han vet ikke om noen i byrådet skodd seg på dette økonomisk.

– Jeg har ikke antydet noe om dette. Jeg kjenner ikke til det. Jeg forhoder meg til korrupsjonsbestemmelsen i straffeloven, som sier at det ikke er nødvendig å ha mottatt noen gjenytelse for at vi har med en straffbar korrput forhold å gjøre.

– Systematisert

Han sier skiftende byråd i mange år har videreutviklet en gammel ukultur, og at det har blitt verre og verre.

– Det er mer systematisert, og opplysninger hemmeligholdes. De har skapt et system der man ikke blir populær dersom man vil ha åpenhet og innsyn. Man blir uglesett, sier Folkvord.

– Hvorfor bli ikke korrupte forhold anmeldt med en gang? Det sitter andre enn Høyre og Frp-politikere i bystyret.

– Det er to grunner til at disse forholdene får leve videre i Oslo. Jeg mener de fleste politikere ikke er korrupte, men de er for slappe. Skal man bruke sin lovfestede rett til å føre et tilsyn med Høyre- og Frp-byrådet, som har styrt Oslo siden -97, må man finne seg i å bli møkkete på fingrene. Man må tåle å få en trøkk tilbake, sier han.

Byrådet benekter påstandene

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Byrådsleder Stian Berger Røsland sier Folkvords påstander er feilaktige.

– Jeg opplever at Erling Folkvord har anklaget mer eller mindre alle medlemmene av byrådet de siste 15 årene. Jeg tror han kommer til å fortsette med det. Det er selvsagt ikke noe hold i påstandene om korrupsjon, men jeg tror ikke det har så stor betydning for han, sier Røsland.

Boken er forsøkt stoppet

Folkvord har fått brev fra en advokat som forsøker å stoppe boka.

– Det forundrer meg veldig. Forlaget har fått et brev fra en advokat, som sier at han er opptatt av omdømmet til sin klient. Det er nok ikke klokt av en advokat å utsette et firma for den merbelastningen det er å forsøke å stoppe en bok i et land hvor ytringsfriheten har ganske sterk tradisjon, sier Folkvord.