Hopp til innhold

Vil stanse Folkvord-bok om korrupsjon

I sin nye bok går Erling Folkvord til frontalangrep på navngitte politikere og finanspersoner. En advokat forsøker å hindre at boka kommer ut mandag

Erling Folkvord

Bystyrerepresentant for partiet Rødt i Oslo, Erling Folkvord, er klar med ny bok, hvor han navngir politikere og finanspersoner som han mener har tatt seg til rette.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / Scanpix

I boka «Vår korrupte hovedstad» beskriver Rødt-politiker Erling Folkvord en ukultur i Oslo, og hevder at «maktelite og rikfolk tar seg til rette mens fellesskapet betaler». '

Han navngir i boka si private næringsdrivende som får «utilbørlige fordeler» fordi de har mektige venner. Forfatteren, som har vært folkevalgt i Oslo i over 20 år, skal etter planen lansere boka i morgen.

Forsøker å stoppe boka

Folkvord har imidlertid fått brev fra en advokat som forsøker å stoppe boka.

- Det forundrer meg veldig. Forlaget har fått et brev fra en advokat, som sier at han er opptatt av omdømmet til sin klient. Det er nok ikke klokt av en advokat å utsette et firma for den merbelastningen det er å forsøke å stoppe en bok i et land hvor ytringsfriheten har ganske sterk tradisjon, sier han til Søndagsavisa på NRK P2 (hør hele intervjuet lengre ned i saken).

Advokaten ber i brevet forlaget om å meddeles skriftlig av forlaget så snart boken rent faktisk er trukket fra markedet.

- Jeg tror det tar en stund før han får en sånn meddelelse fra forlaget, sier Folkvord tørt.

1000-kroners spørsmålet

I boken beskriver Folkvord det han mener er en ukultur i Oslo, der makteliten og rikfolk tar seg tilrette på felleskapets bekostning.

– Hvorfor bli ikke korrupte forhold anmeldt med en gang? Det sitter andre enn Høyre og Frp-politikere i bystyret.

– Det er to grunner til at disse forholdene får leve videre i Oslo. Jeg mener de fleste politikere ikke er korrupte, men de er for slappe. Skal man bruke sin lovfestede rett til å føre et tilsyn med Høyre- og Frp-byrådet, som har styrt Oslo siden -97, må man finne seg i å bli møkkete på fingrene. Man må tåle å få en trøkk tilbake, sier han.

Folkvord mener også at økt innsynsrett burde på plass for at brukere og leverandører av tjenester skal kunne se hva som foregår.

– Gir rike venner fordeler

Folkvord mener det har skjedd en endring i Oslo kommune etter tusenårsskiftet.

– På 80- og 90-tallet hadde vi mye av det jeg kaller tjenestemannskorrupsjon. Nå opplever vi direkte politikerstyrt korrupsjon. Folkevalgte politikere bruker sine stillinger for å tilgodese personer eller aktører i næringslivet.

Den største saken

I boken går forfatteren og politikeren nærmere inn på det han mener er den største korrupsjonsskandalen i Oslo, nemlig salget av sykehusboligene for 11 år siden.

Folkvord har engasjert seg i saken, som både av kommune- og riksrevisjonen har sett på.

– Oslo kommune hadde i langt tid planlagt å bygge et kommunalt sykehjem på en statlig tomt. En person kommer inn fra Høyre og har private profittplaner ved å være kortvarig eier av den tomta, for så å selge seg ut med kjempegevinst.

Folkvord tror kanskje man aldri kommer til bunns i den saken, men ønsker å gi velgerne et bedre innblikk i hva som skjer i kulissene i det han mener er Norges korrupte hovedstad. Hvis ingen stopper ham.