Hopp til innhold

Tre dømt etter mafiaparagrafen i Gullborg-saken

Oslo tingrett har dømt tre personer til opptil fem og et halvt års fengsel etter 38-millionerskuppet mot Gullborgen i Oslo.

Gullborgen

Gullborgen ligger i krysset mellom Storgata og Lybekkergata i Oslo sentrum.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

De tre ble dømt etter mafiaparagrafen, mens to av de tiltalte ble frikjent.

En 32-åring fikk fem og et halvt års fengsel, mens en 41-åring fikk fire og et halvt års fengsel i dommen som falt i Oslo tingrett torsdag.

En 27-åring albaner ble også dømt for innbruddsforsøk i hvelvet til KA Rasmussen på Hamar 1. november 2009. Også 27-åringen ble dømt til fem og et halvt år i fengsel, skriver Hamar Arbeiderblad.

Anslaget mot gullforedlingsbedriften K.A. Rasmussen i november 2009 var så likt innbruddet i Gullborgen at politiet fikk mistanke om at de samme personene kunne stå bak.

De tre domfelte må også betale mer enn 8,5 millioner kroner i erstatning til Gullborgen og om lag 8,5 millioner i erstatning til Gjensidige forsikring.

To frikjent

To personer ble frifunnet for Gullborgen-ranet, men dømt til henholdsvis ett og to års fengsel for andre forhold.

Aktor i saken, statsadvokat Trude Elisabeth Sparre skal nå studere dommen nærmere.

– Vi er fornøyd med at retten er enig med vår vurdering av de tre som er blitt domfelt og tar til etterretning at retten ikke var enig i forhold til de to som ble frikjent, sier Sparre til NRK.

To domfelte utvist av landet

To av de dømte er allerede varig utvist fra Norge. For 27-åringen kan domfellelsen få betydning for hans opphold i Norge, skriver tingretten.

Den antatte hovedmannen sitter varetektsfengslet i Albania, mens en sjuende mann fortsatt er på rømmen.

Les også:

Slo seg inn

Uten å være inne i selve butikken fikk tyvene med seg smykker og diamanter for flere titalls millioner kroner i februar i fjor.

Tyvene tok seg inn i gullsmedforretningens velv og lager via kjelleren i bygården og fikk med seg gull og diamanter for 38 millioner kroner.

Ifølge tiltalen var tyvene utstyrt med slegge, metallsaks, vinkelslipere og annet tungt verktøy og hadde også med seg sambandsutstyr da de brøt seg inn i Gullborgen. De forserte døra til en vaskekjeller i bygget og banet seg deretter vei inn i Gullborgens hvelv.

Les også:

- Anker trolig

27-åringens advokat, Ketil Magnus Berg, sier han er overrasket over domfellelsen ut ifra bevisinformasjonen i saken.

– Jeg registrerer at dommerne er uenige på flere viktige punkter og straffen og erstatningssummen er også litt lavere enn det aktoratet ba om. Nå må vi må gå nøye gjonnom dommen og ta stilling til hvordan vi skal gå videre med den.

Hans klient har gjennom hele saken vært klar på at han ikke har vært med på ranet.

– Nå er han domfelt for det og da ligger det jo i kortene at det vil bli en anke videre i saken, sier Berg.