Hopp til innhold

Utviklingshemmede utsettes for overgrep

Utviklingshemmede i Oslo og Akershus utsettes for omfattende overgrep fordi ansatte ikke vet når de har rett til å bruke tvang.

Psykisk utviklingshemmet

Overgrepene dreier seg blant annet om maktmisbruk og ulovlig tvang, og at ansatte ikke har god nok kunnskap om når de har rett til å bruke tvang overfor personer med utviklingshemning.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Overgrepene dreier seg blant annet om maktmisbruk og ulovlig tvang, viser tilsynsrapporter fra Fylkesmannen.

– Ansatte har ikke god nok kunnskap om når de har rett til å bruke tvang overfor personer med utviklingshemning, sier seniorrådgiver hos fylkesmannen, Øyvind Pedersen.

Ofte er det slik at de på ledernivå ikke vet godt nok hva som foregår nede på gulvet, og det kan være svært alvorlig for dem det gjelder.

Har avdekket lovbrudd

Det dreier seg om de svakeste blant oss. Psykisk utviklingshemmede som får omsorg fra det offentlige fordi de ikke kan ta vare på seg selv.

Fordi mange av dem også kan være voldelige og utagerende, har ansatte rett til å bruke tvang og makt for å forhindre at de skader seg selv eller andre.

Men når fylkesmannen er på tilsynskontroller i Oslo og Akershus, så avsløres det ifølge Pedersen at kommuner og bydeler ikke kan reglene og bruker tvangsmidler ulovlig.

– Det kan for ekspempel være snakk om bruk av tvang og makt uten av det er meldt til oss, eller at tvangen som vi har godkjent ikke brukes på den måten vi har godkjent det.

Nektet mat og holdt innelåst

Fylkesmannen har avdekket feil og lovbrudd i tilbudet til utviklingshemmede i 34 av 35 tilsynskontroller som er gjennomført de seks siste årene.

Kommuner og bydeler begår overgrep, viser tilsynsrapportene.

Ansatte i Nesodden kommune har blant annet nektet utviklingshemmete mat og holdt dem ulovlig innelåst.

I Nes kommune har utviklingshemmete vært fratatt private eiendeler på permanent basis. Og på et av tjenestestedene i Ullern bydel har bare to av tjue ansatte fått opplæring i reglene som de må kunne på jobben.

Seniorrådgiver Pedersen er bekymret for at personer med utviklingshemning ikke får den omsorgen de har krav på.

– Selv om vi ser at det i enkelte tilfeller mangler evne til å yte forsvarlige tjenester, så mangler det ikke på viljen.

– Bydeler og kommuner retter opp avvikene og gir oss en tilbakemelding, slik at vi kan si at tjenesten er forsvarlig. Men det kan ta dit, og vi må følge opp de kommunene og bydelene det gjelder, avslutter Pedersen.

– Feil å kalle det overgrep

Ordføreren i Nesodden kommune, Christian Hintze Holm (SV), mener at det ikke er snakk om overgrep mot brukerne.

Christian Hintze Holm

Christian Hintze Holm (SV)

Foto: Andrea Melby / NRK

– Det å kalle dette overgrep er en helt feil beskrivelse. Man har ikke begått overgrep, men satt inn tiltak som man er enig med brukere og pårørende om. Fylkesmannen kritiserer det formelle rundt vedtakene, sier Holm.

– For en bruker har pårørende ønsket at maten skal låses inn for å regulere matinntaket, men vedtaket var ikke riktig formelt. En annen bruker har vært engstelig og har ønsket at døren skal være låst.

Hva vil Nesodden gjøre for å rette opp i denne typen feil?

– Jeg vil anta at man fortsetter med tiltakene som man er enige med brukere og pårørende om, men at man må være mer nøye med å få formaliteter rundt vedtak og hjemler på plass, sier Holm.

Krever bøtelegging

Norsk Forbund for Utviklingshemmede vil bøtelegge kommuner som forsømmer utviklingshemmedes rettigheter.

Forbundsleder i NFU Jens Petter Gitlesen bekrefter at situasjonen er uholdbar og krever tiltak.

– Dette er velkjente ting, og lovbrudd har det vært i mange år. Situasjonen blir bare verre og verre dessverre.

– Sterkere statlig styring og sanksjonsmidler overfor kommuner som ikke evner å rette opp i forholdene kan være løsningen, sier Gitlesen til NRK.