Hopp til innhold

Stor etterspørsel etter ulovlige kosttilskudd

Mange vil ha sterkere vitamin- og mineraltilskudd enn det som finnes i butikkhyllene i Norge. Daglig spør kunder i helsekostforretninger etter ulovlige produkter.

Helsekost

For mange er ikke innholdet i hyllene i Norske helsekostbutikker tilfredsstillende.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK

– Vi har daglig forespørsler om vitaminer som inneholder mer enn tillatt grense her i Norge. Kundene reagerer med oppgitthet og skjønner ikke logikken i at det skal være så restriktivt, sier innehaver ved Frogner helsekost, Torgeir Fossum.

Flere andre helsekostbutikker bekrefter den samme tendensen.

Vitamintilskuddene de ikke får lov til å selge, er å finne i de fleste andre land i Europa. Derfor drar mange for eksempel til Sverige, eller de handler i nettbutikker.

Les også: Flom av ulovlige legemidler

Artikkelen fortsetter under videoen

Video Vil ha stadig sterkere vitamintilskudd

Se video: Vil ha sterkere vitamintilskudd

– Må bruke andre doser

I Nydalen i Oslo ligger et av flere alternative helsesentre, som behandler pasienter med høye doser vitaminer og mineraler. De ønsker at regelverket skal åpnes opp.

Atle Wold

Atle Wold i Mattilsynet

Foto: Tarald Aaby / NRK

– Dersom man har sykdom eller ubalanse i kroppen, må man bruke helt andre doser. Da kan det være en fordel å ha sterkere tilskudd enn det vi får tak i i Norge, sier lege i Kilden Helse, Roald Strand.

Det er Mattilsynet som har utformet dagens regelverk. Dette er basert på hva de mener vi får i oss av næringsstoffer gjennom maten.

– Det norske regelverket er basert på tidligere regelverk og kunnskap om det norske kostholdet. I lys av det setter man en grense for hva som er akseptabel verdi for hva som kan være i kosttilskudd, sier seksjonsleder i Mattilsynet, Atle Wold.

Les også: D-vitaminmangel kan gi hodepine | B-vitamin bremser demens

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Ville hjulpet mange

Fossum i helsekostbutikken på Frogner tar vitamin- og mineraltilskudd som han kjøper i utlandet.

Roald Strand

Lege Roald Strand

Foto: Sissel Kvalvik / NRK

Tidligere har Frogner Helsekost solgt disse produktene, men ble satt på plass av Mattilsynet.

For når vitamindosene blir store nok, klassifiseres de som legemidler i Norge. Disse skal man kunne få tak i gjennom fastlegen.

– Dessverre er det mange fastleger som ikke har noen interesse for kosthold og ernæring, og har da heller ikke kunnskap. Hadde vi fått lov til å selge litt sterkere kosttilskudd i Norge, ville det kunne hjelpe mange som ikke får tak i det de trenger, sier Strand i Kilden Helse.

Les også: Dette er de nye kostholdsrådene |

Advarer

– Vi er ikke så forferdelig strenge, men har nok hatt en forsiktig holdning når det gjelder høydosevitaminer, sier avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

Steinar Madsen

Steinar Madsen

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Han peker på at det har vært få alvorlige hendelser i Norge fordi myndighetene er flinke til å passe på.

– Vi har hatt relativt få uheldige hendelser med kosttilskudd i Norge, men i andre land har det vært flere alvorlige tilfeller med produkter som er helseskadelige, i noen tilfeller livsfarlige. Vi ser nok en økning nå når flere kjøper produkter via internett, sier Madsen.

Statens legemiddelverk advarer på det sterkeste mot å handle kosttilskudd og legemidler på nettet eller i utlandet.

– Man vet ikke hva man får. Vi har vært strenge i Norge for å beskytte folkehelsa. Norske myndigheter passer godt på nordmenn.

Les også:

Frogner Helsekost

Vitamintilskuddene Fossum ikke får lov til å selge, er å finne i de fleste andre land i Europa.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK