Hopp til innhold

Full sparesplid ved Oslo universitetssykehus

De ansatte ble torsdag nedstemt da styret i Oslo universitetssykehus vedtok å jobbe videre med en plan for å kutte 500 millioner kroner før året er omme.

Oslo universitetssykehus
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Administrerende direktør Siri Hatlen sa seg i forkant av styremøtet enig med de ansatte i at kuttene vil gå ut over pasientbehandlingen.

Men styret slo torsdag fast at sparetiltakene må gjennomføres.

Ansatte stemte mot

Alle de fem ansatterepresentantene stemte mot kuttforslagene, men ble nedstemt av representantene fra eieren Helse Sør-Øst.

Siri Hatlen

Administrerende direktør Siri Hatlen er enig med de ansatte i at kuttene vil gå ut over pasientbehandlingen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Hatlen la fram en kuttplan, men grunnet den korte fristen var mange av tiltakene ikke konsekvens- og risikovurdert eller drøftet med de ansatte.

Styret gjorde derfor ingen konkrete vedtak torsdag, men ba administrasjonen jobbe videre med kuttplanene.

– Styret har bedt om mer tid, men for hver måned det utsettes, går vi mer og mer i minus. Vi har en veldig presset situasjon nå, og til sjuende og sist vil dette gå ut over pasientenes og de ansattes sikkerhet, sier ansattrepresentant Bjørn
Wølstad-Knudsen i sykehusstyret.

Plutselige innsparingskrav

Bakgrunnen for de plutselige innsparingskravene er at sammenslåingen av Ullevål, Rikshospitalet og Aker sykehus i 2009 ikke har resultert i de innsparingene man håpet på.

De ansatte mener midlene de har fått tilført, ikke er nok for å gjennomføre den store prosessen de er inne i.

– Hvis vi ikke får tilført omstillingsmidler, får vi ikke tatt de effektiviseringsgrepene som gjør at vi sparer penger, mener Wølstad-Knudsen.

Det mener også styrerepresentant for sykepleierforbundet, Merete Norheim Morken, at styret må ta innover seg.

– Jeg skulle ønske at styret var tydelige på at det ikke er bevilget tilstrekkelige midler for å gjennomføre den omstillingen som er igang. Det må styret utfordre Helse Sør-Øst på, sier Norheim Morken.

Kutter 600 årsverk

Vedtaket innebærer at arbeidet med å kutte over 600 årsverk fortsettter, samt nedleggelsen av Akuttberedskapen ved Akers sykehus.

Styret skal undersøke følgene for pasientsikkerhet og arbeidsmiljø nærmere, og kuttplaneneskal opp på nytt i neste styremøte, i slutten av mai.

– Administrerende direktør ser det som forsvarlig å ta 250 millioner kroner fra driften, men de resterende millionene er det en del uklarheter rundt, sier styreleder r Göran Stiernstedt.