Hopp til innhold

- De er frustrerte over situasjonen

Domprosten i Oslo er ikke fornøyd med at etiopiske asylsøkere er tilbake ved Oslo domkirke.

Talsmann Tadesse Leul

Tadesse Leul (t.h.) er blant de rundt 15 etiopiske asylsøkerne som tirsdag ble kastet ut fra transittmottakene Refstad og Torshov i Oslo, og som deretter tilbrakte natten i telt ved Oslo domkirke.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Vi liker ikke at de er her, men har ikke tenkt å jage dem bort med mindre de sperrer innkjørsel for brannbiler eller lignende, sier domprost i Oslo, Olav Dag Hauge til NRK.

Tirsdag ble 53 etiopiere kastet ut fra transittmottakene på Refstad og Torshov i Oslo, og rundt 15 av dem sov natt til onsdag i telt utenfor domkirken.

– Hvilke andre steder kan vi reise enn til kirken, sier asylsøkernes talsmann Adane Asres Ferede.

Tidligere i år tok den samme gruppen seg inn i domkirken hvor de sultestreiket i flere dager i protest mot det de oppfatter som manglende individuell behandling av sine asylsøknader.

Uttrykk for frustrasjon

Domprosten har bedt om en samtale med asylsøkerne onsdag ettermiddag.

– De tar ansvar for sin egen situasjon med tanke på mat og slike ting. Vi vil ha kontakt med dem og sjekke at ingen blir syke. I tillegg vil vi snakke med dem om hva de ønsker å oppnå med dette, sier Hauge.

– Jeg har inntrykk av at dette først og fremst er et uttrykk for frustrasjon over at det arbeidet vi har forsøkt å sette i gang ikke går fort nok.

Gruppen som sultestreiket tidligere i år oppholdt seg i domkirken i flere dager. De avviser at det blir aktuelt å gå inn i kirken denne gangen.

– Det var kaldt da, det er annerledes nå, selv om det er kaldt om kvelden og natten. Vi har plassert oss her fordi kirken er vårt tilfluktsted, men denne gangen skal vi ikke gå inn, sier Tadesse til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under bildet

Olav Dag Hauge

Domprosten i Oslo er ikke fornøyd med at etiopiske asylsøkere er tilbake ved Oslo domkirke.

Foto: AP

Kan ikke sendes tilbake

De fleste av de 53 asylsøkerne har vært i Norge i mer enn fem år og har arbeidet og betalt skatt.

Etiopiere som har fått endelig asylavslag mistet ved nyttår arbeidstillatelse og skattekort. De kan heller ikke sendes tilbake fordi Norge mangler utleveringsavtale med Etiopia.

Det var i februar demonstrerte etiopierne mot avgjørelsen og innledet sultestreik i Oslo domkirke. De fikk tilbud om å være på transittmottakene Refstad og Torshov i Oslo til 6. april og deretter tilbud om plasser på andre mottak andre steder i landet.

– Asylsøkerne har fått tilbud om plass på mottak andre steder i landet, men det har de takket nei til, sier kommunikasjonsrådgiver i UDI, Åsmund Eide til NRK.

Det er usikkert hvor lenge asylsøkerne blir utenfor domkirken.

Se video

Video Eritreere tilbake ved Domkirken

Etiopere tilbake ved Domkirken

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus.