Hopp til innhold

Nytt stadion kan bli dyrt for Oslo

Oslo kommune kan bli nødt til å være med å betale for nye Vålerenga stadion på Valle.

Vålerenga stadion

Vålerenga vil bygge like mye kontor som to Postgirobygg for å finansiere nytt stadion på Valle. Naboer og bygningsetaten fortviler.

Foto: Illustrasjon: Link Signatur

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det vakte debatt da Oslo bystyre for snart tre år siden ga Vålerenga stadiontomt på Valle for én krone.

Nå viser det seg at klubben i tillegg til å ha fått i praksis gratis tomt, må bygge kontorer tilsvarende to Postgirobygg for å finansiere et fotballstadion med 22 000 sitteplasser.

– Jeg synes det er ganske oppsiktsvekkende at de trenger så mye tilleggsareal utover en normal stadiontomt. Jeg er spent på utviklingen og regnestykket som ligger bak, sier Høyres talsmann i byutviklingssaker, Hermann Kopp.

Saken er ute på høring fram til 16. mai og skal deretter tilbake til plan- og bygningsetaten før den havner i rådhuset. Både kommunens egen fagetat og naboene er kritiske til den massive næringsutbyggingen og til at prosjektet vil beslaglegge friområder på Valle.

– Vi trenger nytt stadion

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen (V)

Foto: Bente Johanne Haugen / NRK

Hverken leder og nestleder i byutviklingskomiteen vil ta stilling til størrelsen før saken kommer til bystyret etter valget.

Men leder Ola Elvestuen fra Venstre sier at dersom bystyret krymper utbyggingen, må kommunen være forberedt på å være med å dekke stadionregninga.

– Det kan ikke være slik at et regnestykke skal avgjøre hvor mye en skal bygge, dette må passe inn i helheten i området, sier Elvestuen.

Men hva skjer om ikke regnestykket går opp?

– Da må vi inn med en større del fra kommunens side, slik at vi er partner med Vålerenga for å få bygget stadion. Vi trenger ny Vålerenga stadion, det har Vålerenga ventet lenge på. Vi har aldri hatt tro på at dette skulle gå bare ved å gi fra seg en tomt til én krone, sier Elvestuen.

Hva mener du? Si din mening under artikkelen!

– Visste det da vi ga tomten

Tone Tellevik Dahl

Tone Tellevik Dahl (Ap)

Foto: Kristin Mehlum / NRK

Nestleder Tone Tellevik Dahl fra Arbeiderpartiet er enig.

– Vi visste da vi ga tomten at man måtte ha en ganske høy utnyttelse for å realisere nye Vålerenga stadion. 100 000 kvadratmeter høres mye ut, men vi får se hva den offentlige høringen sier, sier Dahl.

Heller ikke Arbeiderpartiet avviser at kommunen må legge penger på bordet.

– Det er ikke usannsynlig om prosjektet som sådan er for stort i forhold til realiseringen av stadion. Vi vil at stadion skal bygges, sier hun.

Les også: Stadion-ballen ruller videre | Sponsing av VIF-stadion avvist

– Blir vel ikke stadion om de ikke klarer det selv

For Høyre og Hermann Kopp er saken klar dersom Vålerenga ikke greier å finansiere nytt stadion på egen hånd.

– Klarer de ikke det, blir det vel ikke stadion. Når de får en tomt, og vi legger forholdene til rette, kan ikke de får langt mer enn noen annen klubb i Norge har fått til utvikling av sine stadioner, sier Kopp.

Er det aktuelt for Høyre å legge penger på bordet utover tomten til én krone?

– Nå er ikke jeg partiets finanspolitiske talsmann, men jeg kan vanskelig forestille meg det.

Les også: VIF stiller ultimatum | Ny VIF-stadion til Valle?