Hopp til innhold

Kirken advarer mot svindler

Kirken i Oslo advarer sine ansatte mot en kjent kvinnelig storsvindler. Lille julaften slo hun til mot en menighet i Oslo.

Øyvind Mæland prest Lambertseter kirke

Prest i Lambertseter kirke Øyvind Mæland føler seg brukt etter å ha møtt kvinnen. Han har lånt henne penger og fått mange ubehagelige opplevelser på kjøpet.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Kvinnen har svindlet folk rundt i hele Skandinavia de siste 20 årene og er tidligere dømt til tre års fengsel for blant annet falsk anmeldelse, grove bedragerier og forsøk på utpressing.

Nå er hun tilbake og har slått til mot en prest i en menighet i Oslo.

Bygger tillit

– Man får veldig fort tillit til henne, sier Øyvind Mæland prest i Lambertseter kirke.

Han ante lite om hvem han hadde på kontoret da han tok i mot en ukjent kvinne til samtale lille julaften. Han hadde to samtaler med henne, men vil ikke fortelle hva hun sa på grunn av taushetsplikten.

samtalerom Lambertseter kirke

I dette rommet hadde Mæland samtaler med kvinnen.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Men han forteller hva som videre skjedde:

– Hun sa hun skulle til frisøren, men at hun hadde glemt igjen lommeboka hos sin bror på Lillehammer. Da hadde jeg ikke noen grunn til å være mistenksom, så jeg lånte henne 1100 kroner, forteller Mæland.

Les også: - Storsvindler utnyttet oss

Redd for anklager

I jula ble han oppsøkt og oppringt av kvinnen gjentatte ganger. Etter hvert ante han ugler i mosen og fant ut at dette var den samme kvinnen som har lurt til seg penger fra folk i både Norge, Sverige og Danmark.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Advarer mot svindler på nettside

Slik advarer Kirkelig fellesråd mot kvinnen på intranettet. I 2002 stod kvinnen fram som en angrende synder i bladet Se og Hør. Mæland og de andre i menigheten som møtte kvinnen da hun var på besøk, er overbevist at kvinnen de har hatt på besøk er den samme som var avbildet i bladet.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Det er ikke første gang kvinnen slår til mot Oslo-kirken. I 2007 ble hun dømt for å ha anmeldt en Oslo-prest for mishandling og seksuelt misbruk. Hun har kommet med liknende anklager mot flere andre menn. Kvinnen ønsket å møte Mæland i kirken på kveldstid, men presten var føre var:

– Jeg vet jo at hun prøver å bruke slike anledninger til å komme med falske anklager og til og med falske anmeldelser. Det forsøkte jeg å unngå. Da hun kom til den tredje samtalen hadde jeg avtalt med andre på kontoret slik at de kom inn og avbrøt samtalen fire, fem ganger, sier Mæland.

Krav etter "gave"

Kvinnen skal ha sagt at hun ønsket å gi ham og kirken ved i gave fordi de hadde vært så vennlige.

Da sa presten at han ikke kunne ta i mot det uten å betale og antok at det ikke ble noe av. Men plutselig dukket en vedleverandør opp både hjemme hos ham og i kirken med ved.

I ettertid ble han kontaktet av en avis som hadde fått tips fra kvinnen. Hun skal ha sagt til avisen at presten hadde brutt taushetspliketen og at han ikke hadde betalt for veden han hadde bestilt.

Tre års fengsel

Etter rettssaken i 2007 ble kvinnen dømt for mange grove bedragerier, forsøk på utpressing og ærekrenkelser.

Med historier om sykdom, død og mistet lommebok har hun lurt mange til å låne seg penger og hun bestilte falskt selskap på restaurant og falsk begravelse til sønnen sin som hun sa var død.

Kvinnen har flere liknende dommer bak seg også fra Sverige, og i følge dommen har hun holdt på med slike forbrytelser i over 20 år.

Les også: - Storsvindler utnyttet oss

– Vanskelig situasjon

Kirkelig fellesråd i Oslo har nå gått ut med bilde av kvinnen på intranettet for å advare de ansatte ved kirkene mot kvinnen, forteller kommunikasjonsleder Gunnar Grøsland:

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gunnar Grøsland

Kommunikasjonsleder i Kirkelig fellesråd i Oslo Gunnar Grøsland, advarer

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

– Vi har gått ut med bilde av denne kvinnen til alle våre ansatte fordi vi mener de må være oppmerksomme på at hun kan ha baktanker med å ta kontakt med kirken, sier han.

– For våre ansatte er det en veldig vanskelig situasjon ettersom alle i kirka er opplært til å ta i mot alle mennesker på en god og raus måte. Men her møter vi et menneske som utnytter denne rausheten veldig grovt, fortsetter Grøsland.

Telefonterror

Historien var ikke slutt for Øyvind Mæland med det som skulle være en gave.

Nyttårsaften ringte kvinnen presten fra et slott i Danmark. Han ble også oppringt og utskjelt av en ansatt ved slottet fordi han skulle ha behandlet kvinnen dårlig.

Da misforståelsen ble oppklart fikk han fortalt at kvinnen hadde utgitt seg for å være en prest fra Norge som skulle arrangere selskap for en dansk prest. Mæland reagerer sterkt på sitt møte med kvinnen.

– Jeg har blitt så til de grader rundlurt og brukt så mye tid. Hun har skapt så mye stress med all den ringingen, rene telefonterroren. Det har vært veldig ubehagelig, sier Mæland.

Noen dager fikk han opptil 15 oppringninger fra kvinnen og måtte slå av mobilen og dra ut kontakten på hustelefonen.

Varselklokker

I ettertid mener han at det verste ikke er pengene, men følelsen av å bli brukt.

På tross av det ubehagelige møtet håper han at han ikke skal bli mer skeptisk siden det strider mot de grunnholdningene en prest skal ha.

– Samtidig kan det hende at noen varselklokker begynner å ringe tidligere enn før, avslutter Mæland.

Det er foreløpig uklart om kirken kommer til å anmelde hendelsen.

En av prestene i Frogner menighet kjenner også igjen kvinnen fra bildet som ble lagt ut på intranettet. Han har blitt oppsøkt av kvinnen og sier hun prøvde å få hjelp på falske premisser i begynnelsen av desember.

Også i vår gikk Kirkelig fellesråd i Oslo ut og advarte mot kvinnen. Da hadde hun oppsøkt flere ulike menigheter.