Hopp til innhold

- Et svik mot Akerselva

Skal nedre del av Akerselva gjenåpnes som vanlig elveløp, eller forbli i tunnel med et overbygd vannspeil. Det er striden når elveplanene nå er ute på høring.

Når alt skal bygges på nytt i Bjørvika er det mulig å bringe den nedre delen av Akerselva, som i dag ligger i tunnel, fram som et naturlig utløp.

Det er allerede besluttet at det skal anlegges et nytt elveløp parallelt med elvekulverten sør for Dronning Eufemias gate.

Bjørvika Infrastruktur legger nå frem to alternativer for den aller nordligste delen der beslutning om utforming ennå ikke er tatt. Det ene innebærer å pumpe elvevann opp på høyde med der folk vil ferdes i framtida, la vannet renne gjennom området, og via et vannfall ned til sjøvannsnivå sør for Dronning Eufemias gate.

Det andre innebærer å etablere nytt elveløp frem til Trelastgata, sør for Oslo S.

– Den riktige behandlingen av elevene er å la de strømme i lys og luft, slik at folk kan få se dem, oppleve dem og leve på elva. Det kan man ikke i en mørk tunnel, sier rådgiver i Oslo Elveforum, Tor Holtan-Hartwig.

Tor Holtan-Hartwig, Oslo Elveforum

- La folk få se elvene, mener Tor Holtan-Hartwigs i Oslo Elveforum.

Foto: Maria Nakken / NRK

Elv i mørke

Helt siden 1970-tallet har Akerselva vært bortgjemt i en lang og mørk tunnel fra Grønlandsleiret og ned til elvemunningen ved det nye operabygget.

Men nå kan deler av elvent igjen se dagens lys. For i forbindelse med utbyggingene i området, med blant annet fjerning av Bispelokket, skal elveutløpet renoveres fra jernbanesporet og ned til fjorden.

Men utbyggeren foreslår i et alternativ å løfte elvevann opp til omgivelsenes nivå for å unngå en høydeforskjell mellom vann og omgivelser på nesten 4,5 meter, med omgivelser som bare blir skråninger, trapper og ramper.

– Hensikten er først og fremst å bringe vannet opp til det nivået publikum ferdes på. Da blir det hyggeligere å oppholde seg der hvor vannet er hevet opp, sier arkitekt i Bjørvika Infrastruktur, Sverre Narvestad.

Hva mener du? Kommenter under artikkelen.

– Et svik mot elva

Med et overbygd vannspeil vil fortsatt eneste båtvei opp elva være gjennom de mørke tunnelene. Derfor vil de som liker å bruke elva gjerne ha den mest mulig naturlig.

– Vannspeil i byen er flott og vi må få mer av det over hele byen. Bare ikke midt over en ekte elv, fordi det blir veldig kunstig. Det er et svik mot elva, sier Holtan-Hartwig.

De to alternativene er nå ute på høring, og saken skal etter hvert behandles av politikerne. Arkitekten mener at det er helt urealistisk å få et helt åpen elveutløp.

– Å åpne elva helt i fremtiden, på tvers av hele Oslo sentralstasjon med 19 spor vil ikke skje i vår tid, sier Narvestad, mens elve-elskerne viser til at litt mer av elva ut i lyset er riktig vei å gå.

– I dag må vi gjenåpne det vi kan, avslutter Holtan-Hartwig.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på facebook og twitter.