Hopp til innhold

– Totalt misvisende at muslimer støtter hijabforbud

Flere muslimske samfunnsaktører er imot FrPs forslag om hijabforbud i barneskolen.

Iffit Z. Qureshi

Det liberale muslimske nettverket Likestilling, integrering og mangfold (LIM) kan ikke uttale seg på vegne av muslimer, mener samfunnsdebattant Iffit Qureshi.

Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

– Det er ikke snakk om hva barn har på hodet, men hva de har i hodet. Vår oppgave er å hjelpe dem å klare seg i samfunnet og ikke forsøke å hindre dem, sier samfunnsdebattant Iffit Qureshi.

Både Islamsk Råd Norge og ungdomsorganisasjonen Ung Muslim er enig med Qureshi.

– Menneskerettighetserklæringen omfatter friheten til å uttrykke religiøs tro både offentlig og privat. Dette gjelder uansett om vi snakker om den sikhiske turbanen, jødiske kippaen eller det muslimske klesplagget hijab, sier styremedlem i Ung Muslim, Zakaria Saaliti.

– Det er spesielt uheldig at FrP ved sitt standpunkt eksplisitt går til angrep på hijaben, samtidig som de ikke har problemer med andre religiøse uttrykk, skriver Islamsk Råd Norge (IRN) i en e-post til NRK Østlandssendingen.

Hindrer integrering

Zakaria Saaliti

Zakaria Saaliti fra Ung Muslim mener at det er feil å forby bruk av hijab i barneskolene.

Foto: Privat

Qureshi mener at et hijabforbud vil ha en motsatt effekt for integreringen.

– Det vil føre til at flere muslimske foreldre vil ønske å sende barna til muslimske skoler. Dersom disse skolene ikke blir drevet forsvarlig, vil det hindre den integreringen man ønsker i samfunnet, sier hun.

Ingen troverdighet

Det liberale muslimske nettverket Likestilling, integrering og mangfold (LIM) uttalte til Dagsavisen i går at de støtter FrPs forslag.

Qureshi mener at det er direkte misvisende å si at muslimer støtter hijabforbud på grunnlag av denne uttalelsen.

– LIM har ingen troverdighet innenfor det muslimske miljøet og kan ikke uttale seg på vegne av muslimer, hevder Qureshi.

Styremedlem i Ung Muslim, Zakaria Saaliti, er ikke overrasket over at LIM støtter FrP-forslaget.

– Det er bemerkelsesverdig at et løst nettverk bestående av folk med variert bakgrunn og hvor flere av dem tydelig har tatt avstand fra Islam, fortsetter å oppføre seg som om de snakker på vegne av muslimer, sier Saalit.

Les: Muslimer vil ha hijabforbud

Lei av Hijabdebatten

Det er ikke norske muslimer som hindrer integrering. Det er mediene og hetsingen de opplever gjennom slike politiske utspill som hindrer integrering.

Iffit Qureshi, samfunnsdebattant

Iffit Qureshi har daglig kontakt med norskmuslimske foreldre. Hun forteller at det er ikke bruken av hijab som skaper debatt i muslimske hjem.

– De ønsker å være i fred og selv bestemme hvordan de skal oppdra sine barn, enten om det er med eller uten hijab, sier Qureshi.

Ifølge henne er norske muslimer lei av å være i medias søkelys og bli uglesett.

– Våre unge medlemmer har sett seg lei av at hijab skal debatteres side opp og side ned. De blir stadig påminnet om at de er annerledes og at de blir sett på som et problem. Alt de ønsker er å bli møtt med respekt og forståelse for den de er i likhet med alle andre ungdommer, sier Saaliti i Ung Muslim.