Hopp til innhold

To smittet av samme type E. coli

To av barna som har fått påvist E. coli, er smittet fra samme kilde. Det viser prøvene analysert ved Veterinærinstituttet.

Matvarer testes for E. coli ved Veterinærinstituttet

Matprøver i buljongposer settes i varmeskap for å oppformere eventuelle bakterier som kan være til stede, i jakten på E. colibakterien.

Foto: A-M Kirkemo, Veterinærinstituttet

De tre smittede barna er henholdsvis fra Oslo, Bærum og Råde i Østfold.

Det foreligger ikke prøveresultater for det tredje tilfellet. Den påviste E. coli-bakterien har samme DNA-profil og egenskaper som bakterien som forårsaket et større nasjonalt utbrudd i 2009.

Les også: Tre barn smittet av E. coli


– Påvisningen av den samme bakteriestammen hos to av pasientene styrker mistanken om at dette kan være et utbrudd med en felles smittekilde, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet Bjørn Iversen.

Dyrking av E. colibakterier

E. colibakterier til vekst på bakterieskål ved Veterinærinstituttet.

Foto: A-M Kirkemo, Veterinærinstituttet

- Det er for tidlig å si noe om det er noen sammenheng mellom disse to tilfellene og utbruddet i 2009, der ni barn utviklet HUS, sier han.

Oslo og Østfold

– Det er pasientene fra Oslo og Østfold som har en bakterie med lik DNA-profil. DNA-profilen er lik som i utbruddet i 2009. Vi har ikke mottatt prøve fra det smittede barnet i Bærum, sier fungerende avdelingsleder i Folkehelseinstituttet Bjørn Iversen.

Det gjøres nå en systematisk innsamling av informasjon om pasientene. Det gjennomføres grundigeintervjuer av foreldre og andre i barnets nærmiljø.

Vanskelig arbeid

Foreldrene blir blant annet spurt om: Hva har barnet spist og drukket? Har det hatt kontakt med dyr? Hva er blitt servert i barnehagen? Spørreskjemaet er langt og detaljert og Mattilsynet tar prøver av matrester.

Les også: Tror ikke man blir kvitt E. coli-smitte

– Oppklaringsarbeidet ved utbrudd er komplisert og tidkrevende. Dessverre er det ofte slik at smittekilden aldri blir funnet, sier Iversen.