Hopp til innhold

– Fokuseres for mye på innvandring

Det fokuseres for mye på innvandrerproblematikk og for lite på trafikk- og støyproblemer i Groruddalen, mener boligforsker Jon Guttu.

Groruddalen

Språkproblemer, nabokonflikter og etniske nordmenn som rømmer området. Slik blir Groruddalen ofte presentert i mediene.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

De siste ukene har det vært mange oppslag i media om hvorvidt etnisk norske rømmer fra Groruddalen på grunn av de mange innvandrerne som flytter inn.

Jon Guttu, forsker ved NIBR, Norsk institutt for by- og regionforskning mener at man bør se på andre ting enn bare groruddøler med flerkulturell bakgrunn.

– Klart at det er problemer knyttet til at så mange forskjellige kulturer skal leve i samme blokk og oppgang, men dette spørsmålet har fått for stor oppmerksomhet, sier Guttu, som har jobbet med blant annet drabantbyer, møteplasser og boligforhold i minst ti år.

Les mer:

Feil fokus

Ifølge Guttu er de sosiale forholdene er et spørsmål av nasjonal betydning og politisk mer brennbart. Noe som fører til at mediene gir det mye mer oppmerksomhet.

Han misliker at innvandrerdebatten nå går på bekostning av spørsmål om livskvalitet knyttet til de fysiske forholdene som trafikk og støy i Groruddalen.

Guttu etterlyser også flere møteplasser og mener at området langs Alnaelva bør bli like bra som ved Akerselva.

– Alt dette vil gjøre Groruddalen til et bedre sted å leve, noe som vil påvirke omdømmet, få boligprisene til å stige og forhåpentlig få flere etnisk norske til å innse at Groruddalen er et fint sted å være, sier Guttu.