Hopp til innhold

Overgrepssiktet meldte seg i vår

Burde politiet gjort mer for å unngå overgrep?

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Oslopolitiet var allerede i mars kjent med den seksuelle legningen til mannen som er pågrepet som mistenkt for å ha tatt på og kommet med ekle tilnærmelser til flere barn i Bærum og Oslo.

Den gangen sendte politiet mannen videre til helsevesenet, og selv om den pedofile mannen jobbet i barnehage, meldte de ikke fra til arbeidsgiveren.

Mannens forsvarer Øivind Østberg bekrefter overfor Dagbladet at 23-åringen allerede i mars tok kontakt med politiet og ba om psykologhjelp. Dette fordi han merket at han følte en seksuell dragning mot små barn.

Sju måneder senere er han siktet for overgrep mot småjenter.

Psykologhjelp tok slutt

- Han fikk noen psykologtimer, noe han merket at hjalp betraktelig. Etter hvert fikk han beskjed om at han måtte betale for psykologhjelpa selv, noe han ikke hadde råd til. Dermed tok psykologbehandlingen slutt, sier Østberg.

23-åringen ble pågrepet lørdag etter at han tok kontakt med to barn i 11-årsalderen på Lambertseter i Oslo i 13.30-tida. Ett av barna ble antastet.

Mistenkt for en rekke overgrep

Mannen er i dag siktet for to forhold, og erkjenner straffskyld.

Politiet etterforsker om mannen kan knyttes til opptil et 30-talls tilfeller av overgrep mot barn de siste to månedene, skriver Dagbladet.

Meldte seg i mars

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde opplyser at mannen tok kontakt med politiet 1. mars i år og sa at han hadde hatt pedofile tanker og ønsket hjelp for det.

– Vi formidlet telefonnummer til sosial legevakt og til Institutt for klinisk sexologi hvor vi sa at han kunne få hjelp av profesjonelt helsepersonell, for det er jo helsevesenet som behandler pasienter, ikke politiet. Han tok samme dag kontakt med politiet igjen og sa at han synes dette var vanskelig og at han ikke fikk den hjelpen han trengte.

– Da anså vi saken som såpass alvorlig at vi valgte å rykke ut til hans bolig og ta hånd om ham der. Vi kjørte ham til legevakten og det viste seg at han hadde inntatt endel medikamenter som han trengte akutt oppfølging for. Da kjørte vi ham til Lovisenberg Diakonale sykehus. Der fikk vi en grundig orienter ing om hva han søkte hjelp for og de lovet en videre oppfølging av ham der.

Visste at han jobbet i barnehage

– Vi var på dette tidspunktet klar over at mannen jobbet i barnehage , men før politiet varsler en arbeidsgiver, så må vi har et grunnlag å varsle ut i fra. Vi ønsket å vente på en melding fra helsevesenet på innholdet og alvoret i disse tankene, for å vurderer om vi måtte gå utover vår taushetsplikt på grunn av informasjonsplikt til arbeidsgiver. Vi fant at vi ikke hadde informasjonsplikt.

– Jeg minner også om at mannen hadde plettfri vandel, han var altså ikke en kjenning av politiet.

Ingen grunn til pågripelse

Da sakene i august og september dukket opp, var gjerningsmannen fortsatt ukjent for politiet.

– Vi visste ikke hvem vi lette etter. Det var ingen grunn til å pågripe, uten skjellig grunn, personer som tidligere hadde ringt inn på et slikt grunnlag, men det er klart at etterhvert som saken skred fram, fikk vi en konkret mistanke sist helg hvor vedkommende ble pågrepet. Det er jo viktig at borgerne har et rettsvern og vi følger straffeloven til punkt og prikke før vi griper til tvangsmidler, for eksempel pågripelse.

Tar ikke selvkritikk

Slik saken står nå, ser vi ikke at vi kunne gjort noe annet. Vi formdlet kontakt og da han ikke synes det var nok, så valgte vi å kjøre ut og kjøre ham til helsepersonell. Så langt hadde han ikke gjort noe galt og var ikke mistenkt for noe.