Hopp til innhold

Skal forebygge voldtekter

Politiet i Oslo må bli bedre på forebygging av voldtekter. Det mener regjeringen. I forslag til statsbudsjett krever de at politiet utarbeider en strategi for å få ned tallet på både overfallsvoldtekter og voldtekter i nære relasjoner.

Politi
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Arbeiderpartiets Stine Renate Håheim som sitter i justiskomiteen mener man må begynne å kokusere annerledes.

– Vi har blitt veldig mye bedre på å etterforske voldtekt og anmeldelsene går opp. Det er enda ikke godt nok der, men nå ønsker vi også å fokusere på hvordan vi kan forebygge voldtekt og hindre at det skjer. For det vil spare samfunnet og de som blir utsatt for det for både byrder og kostnader.

Stine Renate Håheim, Arbeiderpartiets fjerdekandidat i Oppland

Stine Renate Håheim (Ap)

Foto: Hanne Stine Kind Gilberg / NRK

Mange blir voldtatt

Nå blir det Oslopolitiets oppgave å komme med tiltak for å få ned voldtektsstatistikken. For mange blir voldtatt.

Første halvår i år anmeldte 87 personer i Oslo voldtekter og voldtektsforsøk. De fleste ble misbrukt av bekjente, mens 10 ble overfalt av totalt ukjente på gata.

MEN tallene snakker kun om dem som faktisk går til politiet, mørketallene er svært store - mange kvier seg for å anmelde.

– Mange av disse ofrene syns det er vanskelig å snakke om. Mange av ofrene har opplevd fæle ting også med en de kjenner, og det tror jeg gjør det enormt vanskelig for mange å bryte ut kampen mot voldtekt, sier Håheim.

– Det er nesten-drap og det rammer veldig mange kvinner i Norge. Det er en viktig likestillingssak og det er også viktig for tryggheten i samfunnet så vi må hele tiden søke om å bli bedre.

Les: Voldtektsmann innrømmer straffskyld

Konkrete forslag

Utvalget som skal ledes av vold og sedelighetsseksjonen i Oslo skal komme med konkrete forslag som skal gå rett inn i politiets strategiske planer. Håheim mener at politiet også bør involvere andre i arbeidet.

– Det kan handle for eksempel om at politiet er mer tilstede i utsatte områder. Det kan også handle om informasjon fra politiets side ut til Osloborgerne.

– Jeg håper jo også at dette kan bidra til å være med å utfordre Oslo kommune til å se på tiltak i forhold til belysning og nattbuss og en del sånne ting. Og her tror jeg bare alle gode krefter må dra i lag, forteller Håheim.

En ny føring

Leder for vold og sedelighetseksjonen i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, sier politiet vil aldri kunne forbygge voldtekter helt alene, og er glad for det nye politiske fokuset.

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde

Leder for vold og sedelighetsseksjonen, Hanne Kristin Rohde

Foto: Berit Roald / Scanpix

– Vi er oppriktig glad for at det er et så tydelig politisk fokus på å forbygge voldtekter. Vi ser frem til å jobbe enda mer strukturert og forebyggende enn det vi kanskje hittil har greid.

Dette er en helt ny føring for politiet, og sålangt er ikke de konkrete tiltakene klare.

– Det er helt avgjørende at vi setter oss ned internt og jobber bredt både ordensmessig, etterforskningsmessig og forebyggende, analytisk og strategisk.

I tillegg vil de se ut utenfor institusjonen politiet og se hvilke samarbeidspartnere kan være aktuelle i forsøket på å forebygge at voldtekt skjer.

Rohde vet godt om de store mørketallen og sier dette er et område de må jobbe intensivt med.

– Det er klart at vi ønsker at flest mulig kvinner og menn som opplever å bli voldtatt skal tørre å komme til oss slik at vi kan få straffeforfulgt den skyldige.

Og et samarbeid på tvers av etater som Håheim oppfordrer til blir helt vesentlig for en god måloppnåelse, sier Rohde.