Hopp til innhold

Færre ungdommer blir innsperret på lukket barneverninstitusjon

Osloungdom i krise blir sjeldnere sperret inne på lukket avdeling nå enn før. BUS-akutten er Oslos eneste tilbud der blant andre verstinger i barnevernet kan sperres inne med tvang.

Pia Pladsgård

Pia Pladsgård, senterleder og ansvarlig for institusjonstilbudet for ungdom i Oslo.

Foto: Ingrid Vestre Haram/NRK

Antallet ungdommer i barnevernet som blir sperret inne med tvang har falt dramatisk de siste månedene.

- Vi har sett markant nedgang de siste månedene. I sommermånedene i juli og august var belegget henholdsvis på 10 og 15 prosent, sier Pia Pladsgård senterleder og ansvarlig for institusjonstilbudet for ungdom (BUS-akutten) i Oslo.

Ikke en gang de siste årene har alle plassene vært i bruk.

Vil at barnevernansatte skal jobbe andre steder

BUS-akutten har seks plasser og er den eneste lukkede institusjonen for de mellom 12 og 18 år i Oslo.

Hit kommer ungdommer som er involvert i kriminalitet og rus, som er utsatt for overgrep eller av andre årsaker ikke får den omsorgen de trenger.

Nå ønsker Barne- og familieetaten at ansatte midlertidig skal jobbe ved andre tjenestesteder.

- Det betyr at det er store økonomiske tap for Oslo kommune og vi har selvfølgelig et ansvar for å begrense tapene samtidig som vi skal passe på at vi har har et tilbud til ungdommene som trenger det, sier Pladsgård.

Platsgård tror grunnen til at færre bruker BUS-akutten er delt, men at tiltak i bydelene i større grad fanger opp ungdom.

Behovet er det samme

Kathrine Paulsen

Kathrine Paulsen, avdelingsleder i Uteseksjonen.

Foto: Ingrid vestre Haram/NRK

I Oslo sentrum driver Uteseksjonen oppsøkende, sosialt arbeid blant unge. De har ikke sett en endring som skulle tilsi mindre behov for akuttplasser.

- For vår del så ser vi ingen endringer i bybildet. Vi treffer fortsatt ungdommer som er under 18 år som ruser seg eller begår kriminelle handlinger som de tidligere har gjort.

Det sier avdelingsleder i Uteseksjonen Kathrine Paulsen.

Døgnpris på 14 000 kroner

- Jeg er redd for at grunnen til at det nå tilsynelatende er et mindre behov skyldes betalingsordningen som hindrer bydelene sine barnevernsansatte i å velge den løsningen som er best for ungdommene, sier sosialarbeider og politiker i partiet Rødt Erling Folkvord.

Senterleder Pladsgård tilbakeviser at plassene ikke blir brukt fordi de er for dyre. Likevel mener Folkvord at noe må skje siden døgnprisen er på over 14 000 kroner.

- Dette er en akuttjeneste for de som trenger det i ekstrem grad. Vi kan sammenligne det med at brannvesenet plutselig skulle bli finansiert på den måten at hver brannutrykning skulle betales av den bydelen der det brant. Det går ikke an, sier Folkvord.

Direktør i Barne- og familieetaten, Kirsten Hjermstad sier at Oslo har en utjevningsordning for de dyreste institusjonsplassene.

– Denne førte til i 2009 at bydelene fikk refundert institusjonsutgifter over 7150 kroner døgnet, noe som tilsvarer prisen på andre institusjonsplasser.