Hopp til innhold

SV vil ha kommunalt politi i Oslo

Oslo SV ønsker seg et eget politi som kun skal sørge for ro og orden i Oslos gater, mens etterforskning skal overlates til det nasjonale politiet.

Politi

Tidligere har Høyre og Frp fremmet forslag om kommunalt politi i Oslo, nå ønsker SV seg det samme.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Sosialistisk Venstreparti melder seg nå på i kampen for å få kommunalt politi i hovedstaden.

Ukas selskapsløve, fagforeningsmann Per Østvold

Per Østvold

Foto: Ukjent

– Et kommunalt politi vil være under kommunal styring, som kan settes inn der byrådet og bystyret i Oslo ser at vi har ordensproblemer. De skal ikke drive med drapsetterforskning, men rett og slett være et ordenspoliti som settes inn for å gjøre Oslo sentrum tryggere enn det er i dag, sier Per Østvold, leder i Oslo SV.

Høyre og Fremskrittspartiet har fra før fremmet forslaget, men da uten støtte fra SV. Østvold tror at et kommunalt politi vil skape økt trygghet blant Oslos befolkning.

Video SV vil ha eget bypoliti

Eget studie

Ifølge Dagsavisen ønsker Oslo SV å opprette et eget ettårig løp på Politihøgskolen som alle uten politiutdanning må ha bestått før de kan være kommunale politibetjenter.

– Jeg mener for eksempel det er helt meingsløst at høgskoleutdannet polit vokter fotballkamper. Ordenspolitiet trenger ikke å ha like lang utdanning, men de må være eksperter på ordensproblemer, sier Østvold.

Og SV-lederen mener ordenspolitiet vil bli en suksess.

Sigve Bolstad utenfor politihuset i Oslo

Sigve Bolstad

Foto: Vilde Mikkelsen / NRK

– Det er for få politifolk til å løse Oslos ordensproblemer, så har ideen om et kommunalt politi dukket opp. Man har gode erfaringer med dette i andre land, så vidt jeg vet, sier Østvold.

Forslaget skal behandles i representantskapsmøte 21. september. Hvis Oslo SV går inn for dette, vil det være flertall i bystyret for kommunalt politi.

Politiforeningen negativ

Leder i politiforeningen Sigve Bolstad, er enig i at det er for lite politi, men støtter likevel ikke forslaget:

– Vi er helt enige i at det er for lite synlig politi. Men vi støtter ikke et kommunalt politi, det er fordi vi ønsker et enhetspoliti som er likt for hele landet. Det er heller ikke sagt noe om finansiering og kompetanse, og vi tror det kan bli en sovepute for departementet i forhold til å satse på politiet framover, sier Bolstad.

Dårlig idé

Terje Moland Pedersen

Terje Moland Pedersen

Foto: John Petter Reinertsen

Også Justisdepartementet mener et lokalpoliti i Oslo er en dårlig idé. Statssekretær Terje Moland Pedersen mener det er nok politi i Oslo.

– Vi synes det er en dårlig idé. Vi hadde kommunalt politi i Norge fram til 1936 eller 1937. Etter det har vi hatt et statlig politi, og jeg tror det er viktig at man har et statlig styrt politi, sier Pedersen.

– Er det nok politi i Oslo slik det er i dag?

– Oslo har betydelige ressurser, betydelig antall polititjenestemenn og et stort budsjett. De har en forsvarlig bemanning og et godt forsvarlig budsjett.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Facebook og Twitter .