Hopp til innhold

Vil framskynde T-bane til Lørenskog

Det bør bli T-baneforbindelse mellom Oslo og Lørenskog tidligere enn planlagt, mener Akershus Venstre.

T-bane
Foto: Ståle Andersen / Scanpix

Ellingsrud er ennå siste stopp på Furusetbanen, men pendlere i området har i alle år håpet på en forlengelse av T-banelinjen de få kilometerne inn i Lørenskog. Det ville bety mye blant annet for de mange som pendler til jobb ved Ahus.

Før sommeren kom det signaler fra rådmannen om at passasjergrunnlaget ennå er for lite for en Ahusbane til rundt 2,5 milliarder kroner.

Rask forlengelse

Venstre i Akershus går likevel inn for at Furuset-banen raskt forlenges til Visperud på grensa til Lørenskog.

– Det å få til en bane i det området er viktig for Venstre, sier partiets gruppeleder i fylkestinget Inge Solli.

Prisen for baneforlengelsen vil komme på rundt 1 milliard kroner. Lørenskog-banen til Ahus er et av mange prosjekter som skal slåss om pengene i Oslopakke 3.

Statlige penger

Banen er først foreslått bygget etter 2020. Men Venstre vil nå kjempe for at den første banestrekningen skyves framover i køen av prosjekter.

– Vi kan tenke oss å få det utredningsarbeidet i gang raskt slik at vi får denne forlengelsen til Visperud med en innfartsparkering flere år tidligere enn 2020, sier Solli.

– Men vi er nødt til å se på finansieringen av det med statlige midler. Så må vi se om det er forhandlingsvilje hos de andre partiene for å få framskyndet prosjektet i Oslopakke 3, fortsetter han.

Rødgrønn støtte

De rødgrønne partiene i Akershus er ikke vanskelige å be. De har tidligere ment at passasjergrunnlaget er godt nok og at banen må bygges tidligere enn planlagt. Venstre må derimot få med seg de borgelige samarbeidspartiene i fylket sier Arbeiderpartiets gruppeleder Siri Hov Eggen.

– Jeg håper at Venstre kan få med seg flere banekamerater i flertallet og at vi kan investere for klimaet i det som er en langsiktig og god løsning, sier hun.

Store arbeidsplasser

I en rapport som snart skal behandles av politikerne pekes det på at banen til Lørenskog kan suppleres med pendlerbusser. Samtidig vil Visperud stasjon ligge i gangavstand til både Coca cola og Postens brevterminal med sammenlagt 3500 ansatte.

Det er også forslag om en gigantisk innfartsparkering med inntil 2000 plasser for pendlerne. Om den bygges vil den bli den største i sitt slag her i landet.