Hopp til innhold

- Bidrar ikke til samarbeid

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, tar sterkt avstand fra Oslo Frps leder, Christian Tybring-Gjeddes angrep på det flerkulturelle Norge. - Det bidrar ikke til samarbeid, sier han. Men Røsland vil likevel ikke kaste Frp ut av byrådet.

Stian Berger Røsland
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

- Allle vet at det er ganske stor forskjell mellom Høyre og Frp i disse sakene - og kanskje enda mer mellom Christian Tybring-Gjedde og Høyre. Denne kronikken bidrar ikke til å bygge et bredt borgelig samarbeid. Men det er vel ikke hensikten, sier Stian Berger Røsland, Høyres byrådsleder i Oslo.
Det var i torsdagens Aftenposten at Tybring-Gjedde skrev sin kronikk "Drøm fra Disneyland", hvor han angriper det flerkulturelle Norge og Oslo. Han skriver blant annet:
"Vi tror ikke noe på flerkultur. Vi tror det er en drøm fra Disneyland. Rotløshet satt i system. Idioti på lang sikt, og vi tror det kan rive landet i filler."

- Ikke typisk


Dette vekker sterke reaksjoner i Oslo Høyre, som har tar avstand fra det leder i Oslo Frp sier om det flerkulturelle Norge. Men det får ikke Høyre til å revurdere om de vil dele byrådskontorene med Frp i hovedstaden.
- Jeg opplever ikke at disse holdningene finnes blant de jeg samarbeid med i Oslo rådhus. Det er ikke den typiske holdningen for Frp-erne i byrådet, sier Røsland.
- Så du har ingen problemer å samarbeide med Frp, selv om leder i Oslo Frp mener at Oslo ikke kan være en flerkulturell by?
- Jeg sier ikke at det ikke er problematisk, men jeg opplever ikke at det han sier er representativt for det arbeidet vi holder på med i rådhuset, svarer han.

- Ingen trussel


I Oslo er det omlag 160.000 borgere med innvandrerbakgrunn. Det utgjør omlag 27 prosent av befolkningen byen.
- Jeg synes Tybring-Gjedde ikke har gode beskrivelser av Oslo. Han er en uriktig framstilling av utviklingen i hovedstaden. Det er merkelig frykt for at norsk kultur ikke skal stå seg i møte med andre kulturer. Det å møte andre kulturer er ikke en trussel, sier Røsland.

Hør hele intervjuet med byrådslederen.