Hopp til innhold

Vanskeligere å stjele bysykler

Bysykkelstativene i Oslo er nå skiftet ut med mer robuste stativer for å gjøre det vanskeligere å stjele sykler og ødelegge elektronikken inne i sykkelstativet.

Bysykler i Oslo

Flere låser er skiftet ut og sykkelstyrer er forsterket. Nå håper Clear Channel, som eier bysyklene, at forbedringene vil hindre sykkeltyver.

Foto: Ruth Lothe/NRK

Rundt 8000 personer benytter seg av bysyklene i Oslo. 1200 sykler er fordelt på 100 stativer rundt omkring i byen og for 80 kroner kan du kjøpe et kort som som gir deg rett til å bruke syklene når du vil.

Patrick Segaard

Patrick Segaard.

Foto: Ruth Lothe/NRK

- Det er veldig økonomisk for en fattig student, også er det en bonus at jeg får trent litt. Dessuten liker å kjenne vinden i ansiktet, sier bysykkelbruker Patrick Segaard.

I juni sto flere stativer ubrukelige på grunn av hærverk, men nå håper Clear Channel, som eier bysyklene, at oppgraderingen vil hindre pøbelstrekene.

- Vi har skiftet ut en del låser og vi har forsterket en god del av sykkelstyrene, så det skal bli vanskelig å stjele. Det er selvfølgelig ikke Norges Bank, men det har blitt mer innbruddsikre,sier driftsdirektør Morten Sandberg.

Stjålne sykler redusert fra 7000 - 400

Morten Sandberg

Morten Sandberg.

Foto: Ruth Lothe/NRK

Bysykkelsystemet i Oslo er utviklet her i landet og har spredd seg til store deler av verden. Det fins i Gøteborg, i Stockholm, i Milano, i Barcelona, i Wachington, Mexico City og i Singpore for å nevne noen. Flere av disse stedene har vært mer utsatt for tyveri enn Oslo, og har allerede prøvd ut de nye og kraftigere låsemekanismene.

- Særlig Barcelona hadde problemer. Det er også den byen med flest sykler. Der har de 400 stativer til 6000 sykler. På det meste var 7000 sykler stjålet i året, men etter oppgraderingen er det nede i 400, sier Sandberg.

Driftsdirektøren er godt fornøyd med hvilken effekt oppgradringen har ført med seg.

Også Patrick Negaard er fornøyd med at sykkelstativene skal bli mer tyverisikre.

- Jeg har brukt dem mye i det siste. Det er praktisk og jeg liker det veldig godt, så jeg vil ikke klage over et så bra tilbud.

Bysykler i Oslo

I Oslo er 1200 sykler fordelt på 600 stativer rundt om i byen.

Foto: Ruth Lothe/NRK