Hopp til innhold

For få studentboliger

Det må bygges minst 4000 hybler hvis studentssamskipnadene i Oslo og Akershus distrikt skal oppnå en dekningsgrad på 20 prosent.

Studentbolig

Den gamle kornsiloen i Marselisgate ved Akerselva ble forvandlet til hybelhus for studenter for noen år siden. Fortsatt står mange studenter i boligkø i hovedstaden ved semesterstart.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det viser en undersøkelse Norsk Studentorganisasjon har gjennomført.

Til høsten får 5200 flere studenter enn i fjor studieplass ved norske høgskoler og universiteter. Det betyr at mange vil få problemer med å skaffe seg et sted å bo. Og i år står langt flere enn før uten sted å bo, få uker før semesterstart, hevder studentorganisasjon.

Fra Lofoten til Oslo

Studentsamskipnadene i Oslo og Akershus har i dag kun i overkant av 8500 hybler å tilby sine studenter. I fjor tok drøyt 62 500 personer høyere utdanning i samme området.

Student Marit Wanggaard fra Lofoten har fått studieplass i Oslo, men er en av dem som sliter med å finne bosted.

– Det har vært vanskelig å finne et sted, særlig siden vi fortsatt er i Lofoten og ikke kan møte opp, forteller hun til NRK.

Når ikke målet

Både studentorganisasjonene og politikere har som mål at det skal finnes studentboliger til 20 prosent av landets studenter.

Til tross for at det er blitt bygd en rekke slike boliger de siste årene, er man langt unna å oppnå målet.

Ørjan Arntsen, nestleder i Norsk Studentorganisasjon

Arntzen mener det må bygges langt flere studentboliger.

Foto: Oddvin Aune / NRK

Av i alt 25 studiesteder som er med i undersøkelsen, er det kun seks av de som kan si at målet om 20 prosent dekning er innfridd. Studentsamskipnaden i Oslo og Oslo og Akershusskolenes studentsamskipnad er ikke blant disse.

Nestleder i Norsk studentorganisasjon Ørjan Arntzen, mener situasjonen er kritisk. Han tror mange av studentene som har planer om å flytte til Oslo og Akershus vil ha problemer med å skaffe seg bolig.

– For den enkelte student vil det nok føles tungt å begynne og lete i Oslo, spesielt hvis du kommer fra Nord- Norge eller Vestlandet og ikke har oversikt over boligmarkedet i hovedstaden.

Trenger 4000 hybler

Undersøkelsen viser at man trenger ytterligere 4000 hybelenheter i Oslo og Akershus for å nå dekningsgraden på 20 prosent. Den viser også at dekningsgraden har stått mer eller mindre stille de siste årene.

– Man må bygge langt fler studentboliger de kommende årene dersom man skal oppnå en dekningsgrad på 20 prosent, og man må bygge jevnt og trutt, sier Arntzen.

Trond Jensrud (Ap)

– Kommunens feil, mener Jensrud (Ap)

– Kommunens feil

Arbeiderpartiets Trond Jensrud mener det er kommunens feil at studentsamskipnadene har for få hybler å tilby studentene i Oslo og Akershus.

– Oslo kommune forholder seg til studentsamskipnadene på samme måte som de forholder seg til andre store utbyggere. Andre kommuner subsidierer tomter og er aktive for å få etablering av flere studentboliger.

– Det er vanskeligere i hovedstaden fordi det er flest studenter her, men nettopp derfor bør poltikere i Oslo være flinkere til å bidra.

Byrådet tar ikke kritikk for at studentsamskipnadene har for få hybler å tilby.

– Studentboliger er et statlig ansvar og staten er største grunneieren i Oslo. Staten har en rekke tomter hvor de kunne utviklet studentboliger hvis de ønsket, sier byrådssekretær for byutvikling Ståle Hagen.

Hagen nevner blant annet Gaustadbekkdalen Nord mellom universitetet og Domus Athletica, hvor byrådet nettopp har anbefalt forslaget fra Statsbygg om 75000 kvm utbygging til universitetsformål.

Tar sjansen

Selv om Marit Wanggaard ikke får seg en leilighet til studiestart er planen klar. Hun skal flytte til Oslo, uansett hva som skjer til høsten.

– Jeg reiser til Oslo i begynnelsen av august og håper jeg kan bo hos noen slektninger i en periode. Jeg er bekymret for at det skal gå lang tid før jeg finner meg en bolig, men håper at det løser seg til slutt, forteller hun til NRK.

Les flere nyheter fra Oslo og Akerhus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter.