Hopp til innhold

Byggmester Langemyhr tiltalt for bedrageri av over 18 millioner

Harald Langemyhr er tiltalt for grovt bedrageri og forsøk på bedrageri overfor Omsorgsbygg og Oslo kommune.

Harald A. Langemyhr

Ifølge Langemyhrs forsvarer stiller byggmesteren seg uforstående til tiltalen.

Foto: Anne Charlotte Schjøll / SCANPIX

Sammen med selskapet og byggmesteren, som både er styreleder og daglig leder i selskapet, er også en av de ansatte i Byggmester Harald Langemyhr AS i Tønsberg tiltalt.

I tillegg til det omfattende grove bedrageriet omfatter tiltalen forsøk på grovt bedrageri av over 4 millioner kroner.

– Min klient stiller seg uforstående til tiltalen. Han vil renvaske seg under hovedforhandlingen i Oslo tingrett. Langemyhr ser fram til å forsvare seg når saken kommer opp i retten, sier Langemyhrs forsvarer, Bjørn Stordrange.

Les alt om Langemyhr-saken!

Etterforsket i to år

Politiet startet etterforskning av byggmester Langemyhr våren 2008. Da hadde mediene avslørt blant annet kritikkverdige boforhold for polske bygningsarbeidere i Oslo og Tønsberg.

Harald Langemyhr ble senere på våren siktet for grovt bedrageri og forsøk på bedrageri overfor Oslo kommune.

Da han ble siktet sa han at bedragerisiktelsen kom som lyn fra klar himmel.

I juni 2008 ble han pågrepet og satt varetektsfengslet i fem uker mens politiet etterforsket saken.

– Anmeldelsen fra Oslo kommune var basert på en gjennomgang fra et privat selskap. Nå har sakkyndige fra Sintef byggforsk gjennomgått saken for retten på bakgrunn av mistankene. På bakgrunn av funnene her har vi valgt å ta ut tiltale, sier Politiadvokat Frank Grimstad Jensen i Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo-politiet.

Sov for trangt og jobbet for mye

Langemyhr og selskapet er også tiltalt for overtredelser av Arbeidsmiljøloven. Ifølge tiltalen har arbeiderne jobbet for mye, de har sovet for trangt og de har jobbet uten tilstrekkelig sikring.

Les også: - Langemyhr bryter arbeidsmiljøloven

Under arbeid på Sinsen barnehage og Økern sykehjem i Oslo, lot Langemyhr i følge tiltalen tre arbeidere bo i boenheter beregnet på én person.

Arbeiderne har også jobbet på tak uten at det var satt opp rekkverk eller sikring.

– Vanskelig sak

Saken vil bli sendt til Oslo tingrett, og politiet vil be om at det settes av 16 uker til å behandle saken i retten. Det er foreløpig ikke klart når saken kommer opp for retten.

– Det har vært en veldig komplisert sak. Vi har gjort oss ganske avhengige av eksperthjelp fra Sintef byggforsk og har hatt særlig behov for revisorkompetanse og har hatt store ressurser på revisorsiden. Det har også vært språkutfordringer på grunn av at polakker er involvert, sier Jensen i politiet.

– Det var riktig å politianmelde

Omsorgsbygg er fornøyd med at det er tatt ut tiltale.

– Vi er tilfreds med at det ser ut som politiet har trukket de samme konklusjonene som Omsorgsbygg gjorde i sin tid, og at det var riktig å politianmelde Langemyr, og heve kontrakten med selskapet, sier administrerende direktør Per Morten Johansen.