Hopp til innhold

Forberedt på opptøyer

En rekke av beboerne ved Fagerli ventemottak i Nannestad er overført til Bjørnebekk asylmottak i Ås etter gårsdagens opprør.

Fagerli ventemottak

15 personer er flyttet Bjørnebekk asylmottak i Ås etter at det oppstod opptøyer på Fagerli ventemottak i Nannestad.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Asylmottaket i Ås frykter ikke at opptøyer skal spre seg dit, men de er forberedt.

- Vi tar våre forholdsregler og prøver å ha samtaler med beboerne. Vi har også fullmakt til å sette inn securitasvakter, sier stedfortredende leder ved Bjørnebekk asylmottak Marthe Åsen.

Les: Asylsøkere gikk amok på mottak

Fagerli ventemottak

Alt personell ble evakuert da opptøyene på Fagerli ventemottak startet.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Mottaket har plass til 200 asylsøkere og har tatt inn 15 av dem som satt på Fargerli ventemottak i Nannestad. Natten etter opptøyene var rolig, men Åsen innrømmer at noen er redde for at urolighetene skal spre seg.

- Det er klart at vi kan være usikre på det. Derfor har innkalt securitasvakter til begge avdelingene, men i natt har det vært rolig, sier Åsen.

Venter på å bli sendt hjem

Beboerne ved Fagerli ventemottak har fått avslag på asylsøknadene sine og venter på å bli sendt hjem. Problemet er at mange enten mangler ID-dokumenter eller ikke blir akseptert av egne myndigheter, slik at politiet ikke får sendt dem tilbake.

Gårsdagens mottakopprør har satt fortgang i arbeidet med å få sendt mange av asylsøkerne hjem, innrømmer fungerende leder i politiets utlendingsenhet Svein Arne Hansen.

En spesialgruppe fra Politiets utlendingenhet og UDI skal raskt se på asylsøkernes retursaker.

- Vi har satt ned en gruppe som nå går gjennom alle sakene til de som satt på Fagerli og Lier en gang til. Vi håper at det kan dukke opp ting vi har oversett eller om det er nye momenter i saken som sørger for en snarlig uttransport, sier Hansen.

- Vi vil jobbe hardt for at negative vedtak skal iverksettes.

Tre menn ble pågrepet etter at mottaket blant annet fikk store brannskader og vinduer ble knust under opptøyene. De sitter nå i avhør hos politiet.