Hopp til innhold

Forbyr ikke hijab i domstolene

Domstoladministrasjonen ser ikke behov for et forbud.

Dommere og hijab

Dommere og andre som jobber ved domstlene i Norge skal ikke nektes å bruke hijab, eller andre religiøse eller politiske symboler.

Foto: Fotomontasje: / Scanpix

Etter en høringsperiode har nå Domstoladministrasjonen bestemt at et forbud mot hijab, kors eller andre religiøse og politiske symboler ikke er ønsket i norske domstoler.

– Spørsmål knyttet til religiøst og politisk betingende plagg og symboler må løses ved holdningsarbeid, melder styret i en pressemelding.

Har partene i en rettsforhandling innvendinger mot bruk av slike plagg eller symboler, må det tas opp gjennom inhabilitetsbestemmelsene.

Hva synes du? Bli med i diskusjonen under artikkelen.

Innvendinger mot forbud

Forslaget har vært ute på høring, og ble avvist på grunnlag av innvendinger som har kommet inn.

– Ut fra de synspunkter som kom frem under høringen, finner styret det ikke riktig å gå videre med forslaget om forbud.

Styret understreker at dommere skal opptre på en måte som inngir tillit og respekt, og følge etiske prinsipper som ikke gir tvil om dommerens nøytralitet.

Snudde i saken

Etter debatten om bruk av hijab i politiet i 2009, sendte Domstoladministrasjon ut forslaget.

Carl I. Hagen, som i fjor sommer gikk inn i styret, uttalte da at «overdrevne» symboler som hijab, niqab eller bruka ikke var på sin plass i en rettsal.

Nå har styret snudd i saken, og vil ikke nekte dommere, jurymedlemmer eller andre ved domstolene å bruke slike symboler eller plagg.