Hopp til innhold

Vil flytte skolegrenser for å hindre segregering

SV vil justere skolegrensene for å unngå segregering på skolene i Oslo.

Hånd i været

For å unngå rene innvandrerskoler vil SV justere skolegrensene for grunnskolen i Oslo.

Foto: Colourbox

For å unngå rene innvandrerskoler vurderer SV å justere skolegrensene for grunnskolen i Oslo.

Inkluderingsminister Audun Lysbakken sier til Klassekampen at det er ingenting som er så farlig for integreringen som når barn med ulik bakgrunn vokser opp helt atskilt fra hverandre.

Han mener derfor at særlig Oslo trenger denne debatten.

Dette er tiltak som tidligere er blitt fremmet av enkelte lokalpolitikere i Oslo Arbeiderparti, men som er blitt avvist av høyres skolebyråd Torger Ødegaard.

Balansert miks
Heikki Holmås

Heikki Holmås ønsker seg en miks av etnisk norske og utenlandske elever.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

På lørdag skal sentralstyret i SV presentere forslaget om en integrerings-politisk plattform for landsstyret i samme parti.

Blant annet står det at SV vil «vurdere ulike tiltak for å hindre segregering, som for eksempel justering av inntaksområder for skoler».

– Vi ønsker skoler der det er en god blanding av folk med minoritets- og majoritetsbakgrunn. Det er fordi de fleste som vokser opp i Oslo vil leve i det mangfoldet som er her, sier Heikki Holmås i Oslo SV.

– Samtidig er det skoler i hovedstaden der over 80 prosent av elevene har minoritetsbakgrunn og det fremmer ikke integrering. Dette kan vi unngå ved å endre skolegrensene.

Mindre lokal tilhørighet

Holmås innrømmer at dette alene ikke vil vaske ut skillene mellom såkalte innvandrerskoler og skoler der flere av elevene er etnisk norske.

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland frykter elevene ikke vil ha en lokal tilhørighet

Foto: Aftenposten

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland er enig i at det er en problemstilling, men ønsker heller en debatt om hvordan innvandrerskolene kan bli bedre.

– Å flytte på skolegrensene er ikke nødvendigvis løsningen på dette problemet, dessuten vil en endring av skolegrensene også skape nye utfordringer. Som for eksempel at barn som vokser opp i samme gate ikke får gå på samme skole.

Les flere nyheter fra Oslo og Akerhus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter.