Hopp til innhold

Høyesterett sier ja til tvangsvask

Mannen ble tvangsvasket på sykehjemmet og anmeldte kommunen. Etter utallige runder i rettsvesenet har Høyesterett avgjort at «huleboermannen» ikke kan nekte å bli vasket.

Dusj

Dommen slår fast at sykehjemmet hadde rett til å bruke tvang og vaske mannen.

Foto: Leif Erik Kleppen / NRK

Ifølge helsepersonell som tok seg av mannen, var han svært illeluktende på grunn av sin spesielle livsstil og mangel på personlig hygiene.

Den 56 år gamle mannen som i flere tiår har bodd i en jordhule på Blindern, politianmeldte sykehjemmet og kommunen for ulovlig tvangsvasking.

Saken har hatt flere runder i rettssystemet:

Greit med tvangsvask

Dommerne i Høyesterett var uenige, men nå har flertallet, bestående av tre av de fem dommerne, bestemt at det var riktig av sykehjemmet å vaske den såkalte «Huleboermannen» mot hans vilje.

De tre dommerne fremhevet retten som pasienten har til selvbestemmelse, men mente at dette måtte veie mindre der det er klart uheldige valg som også får betydelige negative følger for andre, eller kommer i konflikt med andres rettigheter.

Søppelhaug ved Blindern stasjon

Her bodde mannen i 27 år.

Foto: Hegna, Liv / Aftenposten
Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Foto: NRK
Advokat Helge Hjort

Helge Hjort

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Selvbestemmelsen har altså en rekke begrensninger og de tre dommerne mener det var tilstrekkelig grunnlag for sykehjemmet til å gjennomføre «det aktuelle minstemål av hygienetiltak»

– En viktig dom

Eldrebyråd i Oslo, Sylvi Listhaug, er fornøyd med Høyesteretts dom.

– Det er en viktig prinsippdom. Sykehjem skal strekke seg langt for å imøtekomme beboernes ulike behov og ønsker, men det går en grense når de ønskene og behovene går utover ansatte og medbeboere. Derfor er jeg veldig glad for dommen som kom i dag.

Hun understreker at dette ikke vil bety mer tvang på sykehjemmene i Oslo.

– Vi er imot tvang når det ikke er svært nødvendig, men denne dommen gir oss muligheten til å gripe inn når det går utover ansatte og andre beboere.

– Sikkert ikke særlig glad

Mannens forsvarer Helge Hjort, er ikke fornøyd med dommen. Han har ennå ikke snakket med sin klient.

– Han er sikkert ikke særlig glad for den avgjørelsen. Jeg håper kommunen er fornuftig nok til å følge en prosedyre hvor man blir enig med pasienten om når det skal skiftes på ham og når sår skal stelles, sier Hjort.

– Siden det var tre mot to dommere tror jeg ikke dommen vil få en avgjørende betydning for fremtiden, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.