Hopp til innhold

- Verste russefeiringen noensinne

Mer bråk og støy enn noensinne, og rekordmye hærverk. Det er resultatet av årets russefeiring så langt i Bærum.

Russ

Årets russefeiring er i ferd med å drive mange innbyggere i Bærum og Asker til vanvidd.

Foto: Rune Fossum / NRK

Både politiet og kommunen fortviler over situasjonen, som de tror er et resultat av at russen beveger seg rotløst rundt, fordi de ikke har noe konkret sted å være.

Alle de ti sakene i politiloggen for Asker og Bærum natt til fredag dreier seg om russebråk.

Blant annet rapporteres det om at samtlige pasienter ved en institusjon ble holdt våkne av bråk fra en russebuss, samt at ni russebusser ble bortvist fra Kadettangen i Sandvika etter at det oppsto konflikter mellom russ fra to busser.

I tillegg var det flere tilfeller av bråk ved bensinstasjonene.

Truer med å ta loven i egne hender

Årets russefeiring er i ferd med å drive mange innbyggere i Bærum og Asker til vanvidd.

Ifølge politiførstebetjent Gjermund Seter ved Asker og Bærum politidistrikt, er bråket verre enn noen gang.

– Situasjonen i år er helt uakseptabel og verre enn det noen gang har vært. Enkelte steder har det et vært et problem. Blant annet ved døgnåpne bensinstasjoner.

– Innbyggerne begynner å bli så lei at de truer med å gjøre noe med russen på egenhånd. Det er uakseptabelt og må forhindres, sier Seter til NRK.

Vil gi russen fast sted

Nå mener Seter at endringer må på plass til neste års russefeiring, for å unngå at innbyggerne i Bærum tar saken i egne hender.

– Et godt tiltak kan være å gi russen ett spesifikt sted og være i stedet for at de kjører rundt, sier politiførstebetjenten.

Han mener det er mange grunner som taler for en slik løsning.

– Dan kan vi oppholde oss i nærheten og kontrollere støynivået. Med et fast i tilholdssted for russen har vi bedre kontroll.

Rekordmye hærverk

Seter får full støtte av Bærum kommune.

Ifølge konstituert tjenesteleder for vei og trafikk i Bærum, Marianne Koller, har årets russ stått for rekordmye ødeleggelse og forsøpling.

– Det er mer hærverk enn før. I tillegg er det veldig mye oppryddingsarbeid som må gjøres nesten hver dag, sier Koller.

Hun oppfordrer nå til et møte mellom de involverte partene, for å unngå at det samme problemet oppstår neste år.

– En god løsning er å finne et sted hvor russen kan oppholde seg uten at det plager de som bor rundt. Jeg foreslår at representanter fra kommunen, politiet og russen setter seg ned og ser på alternativene.

– Da kan vi i felleskap komme frem til en løsning som er til fordel for alle parter, forteller Koller.

- Et mindretall som ødelegger

De som politiet beskylder for å lage bråk, tilhører et mindretall av russen, påpeker Erik Dibba, president i Russens Hovedstyre i Oslo og Akershus.

- Det er uheldig at enkeltpersoner ødelegger for flertallet. Det er kjedelig når det skjer. Samtidig er det litt vanskelig å ha kontroll til enhver tid. Derfor oppfordrer vi til organiserte treff, slik at vi kan ha vakthold, sier Dibba til NTB.

Han mener politiets forklaring om manglende tilholdssted kan stemme.

- Det kan godt være årsaken. Men vi prøver å ikke legge arrangementene til dager med skole etterpå, av hensyn til elevene, sier Dibba.