Hopp til innhold

Sykepleier mister jobben etter sex med pasient

Et seksuelt forhold til en psykiatrisk pasient koster en kvinnelig sykepleier ved Akershus Universitetssykehus jobben.

Nye Akershus universitetssykehus

Sykepleieren merket at pasienten flørtet med henne og hun fikk tekstmeldinger av privat karakter. Etter utskrivingen beholdt de to kontakten.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Den erfarne sykepleieren med fast nattevaktstilling jobbet på psykiatrisk avdeling ved Akershus Universitetssykehus. Innleggelsen av en kvinne i 2008 skulle få store følger.

Sykepleieren merket at pasienten flørtet med henne og hun fikk tekstmeldinger av privat karakter fra pasienten, men det skjedde ikke noe mellom de to på sykehuset, har sykepleieren sagt i sin forklaring.

Truet med avsløring

Etter utskrivingen beholdt de to kontakten og to måneder etter at pasienten var skrevet ut fra sykehuset, utviklet det seg til et kjæresteforhold mellom dem.

I februar i fjor tok sykepleieren kontakt med sin leder ved sykehuset fordi hun ønsket åpenhet omkring forholdet,

Hun begynte også å føle seg presset av den tidligere pasienten som truet med å avsløre forholdet deres.

Etter få måneder tok forholdet slutt, men det korte forholdet fikk store konsekvenser for dem begge.

Politianmeldt

Sykepleieren ble suspendert fra jobben sin. Etter det begynte hennes tidligere kjæreste å true ansatte ved sykehuset.

Situasjonen ble så ille at Akershus Universitetssykehus politianmeldte kvinnen for gjentatte trusler og sjikane mot en av de ansatte.

Da kvinnen igjen fikk behov for sykehusbehandling måtte Ahus avvise henne på grunn av forholdet de to hadde hatt og på grunn av truslene.

Overrasket

Helsetilsynet startet en gransking av sykepleieren. I sin forklaring sa hun at hun aldri tidligere hadde hatt et seksuelt forhold til en kvinne og at framstøtet fra pasienten kom svært overraskende.

– Jeg hadde ikke «guarden» oppe, slik jeg ville hatt hvis det var en mannlig pasient, forklarte hun i møtet med Statens Helsetilsyn i fjor høst.

- Ventet lenge nok

Advokaten til sykepleieren, Endre S. Refsdal, mener det er flere momenter som taler for at hun ikke bør straffes. Blant annet var det den tidligere pasienten som oppsøkte sykepleieren og pasienten var en ressurssterk kvinne i stand til å ta egne valg, mener han.

– Sykepleieren forsøkte etter beste evne å skåne seg og pasienten i det at hun ventet to måneder etter utskrivelsen med å innlede et forhold til tross for sterke gjensidige følelser mellom dem, sa Refsdal i forklaringen til Helsetilsynet.

Misbruk av tillit

Vurderingen fra Statens Helsetilsyn fra forrige måned er likevel nådeløs mot sykepleieren.

Det å innlede et forhold til en pasient bare to måneder etter utskrivelsen viser en grov mangel på faglig innsikt, oppførselen er uforenlig med å jobbe som sykepleier og autorisasjonen som sykepleier tilbakekalles, slår Statens Helsetilsyn fast.

Sykepleieren ønsker ikke å kommentere saken, men hennes advokat sier at hun er uenig i Helsetilsynets vurdering og har klaget avgjørelsen inn for helsepersonellnemnda.

Ingen tidsfrist

– Det finnes ingen generell regel for hvor lenge etter behandling det er greit å innlede et forhold til en tidligere pasient, sier Geir Sverre Braut, assisterende direktør Statens Helsetilsyn.

Han ønsker ikke å kommentere denne saken, men sier at det vil være avhengig av flere ting, blant annet hva slags behandling det dreier seg om.

– Hvis man har vært pasient hos en tannlege eller gått i dyp psykoterapi hos en psykolog, stiller dette helt forskjellig krav til hvor lenge det må gå før et forhold kan innledes.

Flere mister autorisasjonen

I fjor var det en kraftig økning i tallet på sykepleiere som mistet autorisasjonen. 44 mistet retten til å arbeide som sykepleier i fjor mot 21 året i forveien.

Flesteparten av disse mistet den på grunn av rusmisbruk.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på twitter.