Hopp til innhold

Utsetter Aker-nedlegging

- Første innrømmelse av at flyttingen til Ahus er ute av kontroll, mener Fagforbundet.

Aker sykehus

Styret i Oslo Universitetssykehus har bestemt å utsette Aker-nedleggingen.

Foto: NRK

1. januar 2011 skulle Aker sykehus opphøre å eksistere som lokalsykehus for 160.000 innbyggere i bydel Alna og i Follo-kommunene. Fra før er pasientene fra bydelene Stovner og Grorud overført til Akerhus Universitetssykehus i Lørenskog.

I går besluttet styret i Oslo Universitetssykehus, som Aker er en del av, å utsette overføringen av pasienter og ansatte i anslagsvis tre måneder. Det er ikke satt noen eksakt dato for flyttingen.

Dyp krise

- Jeg tolker dette som at Oslo Universitetssykehus er i dyp krise når det gjelder overføringen av pasienter og ansatte fra Aker til Ahus, sier leder i Fagforbundet ved Aker, Are Saastad.

- Styret innrømmer med dette at overføringen ikke er mulig å gjennomføre. Det er for komplekst, det er for mange tilbud som ikke kan flyttes, det er for mange ansatte med rettigheter som skal ivaretas, det er ikke penger nok til å sikre overføringen, og det hele mangler styring.

Rykk tilbake til start

Saastad tror utsettelsen på tre måneder bare er begynnelsen.

- Det kan bli et år, og det kan bli flere år. Det eneste fornuftige er å stoppe hele nedleggings- og overføringsprosessen og starte helt på nytt, sier han.

I styrevedtaket heter det at en utsettelse er nødvendig ”…for å sikre at Oslo Universitetssykehus får tilstrekkelig tid til å forberede og gjennomføre interne prosesser for å sikre en god håndtering av egne ansatte.”

Styreleder Steinar Marthinsen i Oslo Universitetssykehus avviser at det er snakk om en utsettelse på ubestemt tid.

- Oslo Universitetssykehus og Akershus Universitetssykehus skal i fellesskap finne en eksakt dato for overføringen. Vi skal sørge for at overføringen av ansatte og pasienter skjer på en god måte, sier Marthinsen.