Hopp til innhold

Gårdeier dømt for uaktsomt drap

En 34 år gammel kvinne døde etter at deler av fasaden på en bygård i Trondheimsveien i Oslo raste sammen.

Ras i Trondheimsveien
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Fornøyd med dommen

Det var rundt klokken 19 den 7. januar 2007 at Linda Henriksen gikk på fortauet i Trondheimsveien i Oslo. Hun var på vei til å verve seg hos Kirkens Nødhjelp, men kom aldri så langt.

Deler av fasaden i en fraflyttet bolig raste ned og traff Henriksen i hodet. Hun døde samme kveld av omfattende hodeskader hun fikk i raset.

Gårdeieren ble i tingretten dømt for uaktsomt drap , men anket altså dommen.

LES: Gårdeier i retten igjen

Millionbot

Nå er han dømt på ny, og må i tillegg betale en bot på 2,5 millioner kroner gjennom selskapet Nygården AS. Selskapet og 56-åringen må i tillegg betale 75 000 kroner hver til etterlatte.

- Dommen går hardt inn på min klient. Dette er en hendelse som aldri har inntruffet tidligere, og så blir han klandret for at han ikke kunne forutse ulykken, sier gårdeierens forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn.

Politiadvokat Carl Graff Hartmann ved Oslo politidistrikt er godt fornøyd med dommen.

- Vi er fornøyd med dommen i lagmannsretten. Den fastslår helt tydelig at gårdeier har ansvar for å beskytte folk som går på fortauet mot ting som faller ned.

- Min klient ønsker å anke saken videre, sier Konow Rieber-Mohn.

Nekter for å ha fått advarsler

Bygården brant i 2003, og etter dette, valgte gårdeieren i 2005 å fjerne et sikringsstillas og et «tunnelfortau».

Den brannskadde fasaden hadde dermed ingen beskyttelse mot nedbør, fukt, forvitring eller mot å gli ut. Dette gjorde også at fotgjengerne ikke var beskyttet mot nedfall.

- Mange personer var involvert i forbindelse med hva man skulle gjøre med bygården etter brannen. Det var ingen som kom med advarsler om at gårdeier måtte passe på fasaden fordi det var fare for at den kunne falle ned, sier Carl Konow Rieber-Mohn.

Ble varslet av kommunen

Året etter at sikringsstillaset ble fjernet ble det registrert et farlig nedfall fra fasaden, og derfor ga Oslo kommune varsel om pålegg og tvangsmulkt. Men tiltak ble aldri gjort.

Aktor Carl Graff Hartmann sier dommen i ankesaken er tydelig på at gårdeier har ansvaret for at folk skal ferdes trygt:

- Det er i og for seg ikke noe nytt i regelverket, dommen slår bare fast det som har vært klart hele tiden. Nemlig at gårdeier har et ansvar for at folk skal kunne gå trygt på fortauet, sier han.

LES OGSÅ: Gårdeieren: - Tungt og urettferdig