Hopp til innhold

Statsbygg vil reparere operafasaden

Under to år etter åpningen faller granittplater i sjøen fra milliardbygget. Statsbygg setter i gang med å utbedre fasadeskadene nå.

Steiner faller av operabygget i Bjørvika

FALLER AV: Det har begynt å falle av steiner fra fasaden på operahuset i Bjørvika.

Foto: Victoria Wilden / NRK

Dagbladet.no skrev mandag kveld at 20-25 fasadeplater av granitt har falt av operaen i Bjørvika. Forfallet har pågått i flere måneder uten at noen har tatt affære.

LYTT: Steiner faller av operaen i Bjørvika

Økonomi- og administrasjonsdirektør Bernt Bauge ved operaen sier til NRK at de ikke var klar over skadene før mandag kveld.

– Dette er skader som ikke er så synlige til vanlig. Vi går ikke og stikker hodet vårt ned under høyvannet ved operaen, særlig ikke når det har vært så mye is og snø som det har vært i vinter, forteller Bauge til NRK.

Byggherren Statsbygg er derimot klar over skadene på praktbygget, som åpnet i april 2008 .

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh sier til NRK mandag kveld at de vil innhente tilbud på reparasjon av de ødelagte fasadesteinene.

– Ingen alvorlig byggefeil

Njaa Rygh mener det ikke kan kalles en alvorlig byggefeil når fasadeplater faller av.

– Dette er slikt som kan skje med stein når de ligger på den måten nede ved vannkanten. Fordi de blir utsatt for det som kommer inn med sjøen, har de blitt skadet, forklarer hun.

Dagbladet skrev mandag kveld at det er vinterens kulde og is som har tatt knekken på fasaden. Men bilder NRK har sett viser at tilstanden har vært den samme siden minst oktober 2009.

Fasadeskader på den nye operaen i Bjørvika

Steiner har falt fra fasaden på operahuset og frøset fast i isen.

Foto: Victoria Wilden / NRK

– Det har sannsynligvis ikke vært tid og anledning til å utbedre disse skadene akkurat nå i vinter, når det har vært så mye snø og is. Jeg har full tiltro til at Statsbygg vet når det beste tidspunktet for å ta fatt på utbedringen er, sier Bauge til NRK.

Han synes skadene skjemmer bygget. Nå ønsker han at fasaden blir reparert før våren kommer og store folkemasser igjen inntar operaområdet.

Norske granittplater

Det er fra kanten ned mot vannet mot sør det nå har løsnet fasadeplater. Denne delen er dekket av av norsk granitt fra Rennebu i Sør-Trøndelag.

Bare ti prosent av det totale steinarealet på operahusets fasade er norsk granitt. Resten er italiensk Carrara-marmor, opplyser Statsbygg på sine nettsider.

Det var en voldsom debatt da steintypen skulle velges. Daværende statsråd Åslaug Haga argumenterte hissig for å bruke norsk stein i praktbygget. SINTEF mente at granitt var bedre egnet. Geologer advarte også mot marmor, men arkitektfirmaet Snøhetta sto på sitt.

I november 2007, fem måneder før åpningen, ble det klart at marmoren hadde begynt å gulne .

Sintef undersøkte marmorproblemene for Statsbygg, og fastslo at prisen telte 50 prosent da Statsbygg bestemte seg for den italienske marmoren. Den tekniske kvaliteten telte bare 20 prosent.

Dyr i drift

I juli i fjor ba operadirektør Tom Remlov kulturministeren om 50 millioner ekstra fra staten.

Årsaken var at driften av operahuset var blitt langt dyrere enn antatt.

Utgiftene oversteg prognosene med et betydelig beløp. I tillegg kom engangskostnader til nyinvesteringer og vedlikehold som ikke var medberegnet.

Statsbygg anslo de årlige utgiftene til å være rundt 8 millioner kroner, mens det reelle forbruket i 2009 var på 12,5 millioner kroner.

Også den første høsten i drift ba ledelsen om mer penger for å holde bygget ved like. Årsaken var mange skuelystne besøkende.

Les også: Ber om nye opera-millioner