Hopp til innhold

Husokkupanter kastes ut

Okkupantene i Hausmannsgate 42 skal kastes ut på grunn av stor brannfare. – Absurd midt i februar, mener beboer.

Husokkupanter kastes ut fra Hausmannsgate
Foto: NRK

Oslo kommune er dermed ett skritt nærmere å omgjøre den okkuperte bygården til studentboliger.

LES: Hausmania skal tømmes

Talskvinne for beboerne, Tone Espedalen sier kommunen bruker brannfaren som en unnskylding for å få gjennomført et politisk mål.

– Vi syns det er absurd å kaste folk på gaten midt i februar i 8 minusgrader.

Beboerne har selv gjort utbedringer for å bedre brannsikkerheten, men kommunen mener det ikke er godt nok.

– For sent

I forrige uke konkluderte brannvesenet med at en brann ville spre røyk i hele bygget i løpet av kun kort tid, og at det derfor er livsfarlig å bo og oppholde seg der.

LES: Livsfarlige bygårder

Beboerne har installert nye branndører i håp om å løfte bruksforbudet brannvesenet ila bygården, men næringsbyråd Øystein Sjøtveit, sier innsatsen ikke spiller noen rolle.

– Det er litt sent fra okkupantenes side å vise smørsiden nå etter at brannvesenet har slått fast at det er farlig å være der. Det er uansett slik at okkupantene ikke har anledning til å foreta bygningsmessig forandringer og de har neppe kompetansen til å gjøre det.

I desember vedtok byrådet at både Hausmannsgate 40 og 42 skal totalrenoveres og gjøres om til studentboliger. Dette vil koste kommunen 60 millioner kroner, men først må okkupantene ut.

Nå har byfogdembetet gitt tillatelse til å fjerne halvparten.

Gårdeiers ansvar

Okkupantene sier bygårdens dårlige forfatning er Oslo kommune sin skyld, fordi vedlikehold er gårdeier plikt.

– Jeg har bodd her i fire år uten at kommunen har tatt sitt ansvar for brannsikkerheten på alvor. Vi tror kommunen bruker det som et påskudd for å få oss ut fordi de vil selge bygget. Erfaringsmessig vil ikke noen kjøpe et bygg med okkupanter i.

Byråden innrømmet at kommunen har latt bygården forfalle.

– Det er bare å tilstå at denne gården er i en forfatning som gjør at det ikke er tilrådelig å bo der lenger. Den er faktisk i så dårlig forfatning at det ikke er mulig å brannsikre den.

Mot egne planer

Oslo kommune vil nå be om politiets hjelp til å kaste okkupantene ut, men vet enda ikke når dette vil skje.

Espedalen sier de mener en eventuell utkastelse vil gå imot kommunens egen plan for Hausmannskvartalet.

– Det er en reguleringsplan som går ut på at kommunen vil ha et byøkologisk kulturkvartal som vi er en del av og har vært en del av i forhandlingsprosessen. Det å selge nå er stikk i strid med det de selv har utarbeidet i den planen, sier hun.