Hopp til innhold

Journalfører ikke e-post

Byråd Sylvi Listhaug har ikke journalført e- post i de seks årene hun har vært byråd.

Sylvi Listhaug
Foto: Mehda Ghalegolabi / NRK

– Vi har gjentatte ganger bedt om å få alle dokumenter i en spesiell sak. Etter at Sylvia Listhaug forsikret oss om at det var gjort, reagerte vi på at det ikke var én eneste epost i dokumentasjonen, forteller medlem i bystyret Ivar Johansen til Aftenposten .

Det fikk Bystyret til å reagere.

Tidligere denne uken måtte Listhaug svare på spørsmål i finanskomiteen om sin journalføring av e- post.

Overrasket

– Hun fortalte at i sin tid som byråd har det aldri vært journalført e- post. Listhaug begrunnet det med at hun ikke anså det som dokumenter i lovens forstand, og at de derfor ikke skulle journalføres, forteller Ivar Johansen.

Ifølge Johansen ble Listhaug korrigert av kommunaldirektør Nils Holm etter møtet.

– Så kom hun inn igjen og var veldig forfjamset. Hun sa at hun ikke hadde tolket loven riktig og forsikret oss om at dokumenter i blant annet Atea-saken ville komme på plass, sier Johansen.

Dokumenter tapt

Johansen er bekymret for at tusenvis av dokumenter kan være borte for alltid, ettersom Listhaug har sittet som byråd i seks år.

– Offentligheten får ikke innsyn i hva det er som skjer på Rådhuset. I dag kommuniserer vi mer og mer elektronisk, og jeg frykter at deler av sakshistorikken i ulike saker er tapt, sier Johansen til avisen.

Nå ber Johansen, Trond Jensrud fra Arbeiderpartiet og Erling Folkvord fra Rødt Bystyret gjennomgå sin praksis for journalføring av elektronisk post.

Gjennomgang

Listhaug tilbakeviser kritikken.

– Det er feil, jeg har fast praksis. Det jeg får som er journalpliktig, det journalfører jeg. Da spiller det ingen rolle om det er brev eller e- post. Men jeg journalfører ikke det jeg anser å være intern kommunikasjon, som saksforberedende dokumenter, forteller byråden.

Nå er det satt i gang en gjennomgang av alle e- poster i en sak for å se om det er noen som burde vært arkivert, men som ikke er det.

– Men det er en påstand fra enkelte i komiteen om at alle dokumenter og e- post skal journalføres. Det er opp til meg å ta stilling til om dokumentene skal det eller ikke, med grunnlag i lovverket, sier hun til avisen.

Listhaug fastholder at hun ikke har gjort noe galt.