Hopp til innhold

Ny klage på AMK-sentralen

Oslo-mann skjelt ut da han purret på ambulanse.

Bjarne Eikefjord

I dag er Bjarne Eikefjord glad for at kvinnen han hjalp er i live. Men han er sjokkert over behandlingen han fikk av AMK-sentralen da han ringte for å høre hvor det ble av ambulansen.

Foto: Privat

Hør hele intervjuet her: Nok en klage på AMK

Helsetilsynet har fått enda en klage på AMK-sentralen.

En Oslo-mann sier at han ble skjelt ut da han purret på en ambulanse til en alvorlig syk kvinne, og ber om en granskning av episoden.

Skjønte noe var galt

Det var på julaften Bjarne Eikefjord kom kjørende ned Kongsveien mot Oslo sentrum. Rett ved Jomfrubråten trikkestopp la han merke til en kvinne som satt bøyd ut av bilen sin.

Da han returnerte tre kvarter senere, satt kvinnen i samme stilling, og han skjønte at noe kunne være galt.

– Hun hadde ikke fokus i blikket. Hun var heller ikke i stand til å gjøre rede for seg i noe særlig grad. Hun klaget over vondt i hodet og hun hadde kastet opp, sier Eikefjord.

– Symptomene er de samme som veldig ofte henger sammen med enten hjerneslag, hjernedrypp eller hjerneinfarkt og som krever øyeblikkelig hjelp.

Ringte AMK-sentralen

Eikefjord ringte så AMK-sentralen. Han fortalte at kvinnen trengte øyeblikkelig hjelp, og at hun hadde sittet ute i kulden i minst tre kvarter. Han sier han ble fortalt at ambulansen var på vei, og forventet derfor at den ville ankomme innen få minutter.

– Cirka femten minutter senere var det fortsatt ikke kommet noe bil og denne kvinnen ble dårligere sånn det virket på meg. Så jeg ringte da opp igjen 113.

Eikefjord sier han ble fortalt at en bil var varslet og var på vei for lengst. Og at han skulle ta det med ro, før røret ble lagt på.

Fiendtlig mottakelse

Ytterligere ti minutter senere, rundt 25 minutter etter hans første oppringning, ringer han igjen.

– Jeg stod med et menneske som var meget dårlig og ble dårligere. Jeg var redd for å miste henne, altså at hun kunne dø mellom hendene på meg.

Denne gangen, sier Eikefjord, var mottagelsen direkte fiendtlig.

– Det jeg da fikk i retur det var noe som jeg vil karakterisere som forholdsvis grov utskjelling. Jeg fikk beskjed om å passe mine egne saker og ikke plage de med mas og så videre.

Vil se på saken

Avdelingsoverlege på AMK Gunnar Farstad sier han ikke kan uttale seg om enkeltsaker, men sier de vil se om situasjonen burde ha vært håndtert annerledes.

– Enhver klage som rettes til AMK, den ser vi selvsagt alvorlig på. Vi oppfordrer jo folk som opplever ett eller annet som ikke er sånn som de ønsker å ta kontakt med oss. For det jo også en av de beste kildene vi har til å kunne bli enda bedre.

Men kan det være et holdningsproblem her at gjentagende oppringing blir oppfattet som mas fra AMK operatørenes side?

– Det er ikke mitt inntrykk. Og den enkeltsaken som refereres til her har jeg selvsagt ingen forutsetninger for å uttale meg om.

Har bedt om granskning

Av de 120 000 oppdragene AMK-sentralen i Oslo hadde i fjor, ble det bare klaget på 12, og bare en episode ble meldt inn til helsemyndighetene.

Eikefjor mener episoden han opplevde var såpass grov at han har bedt om en granskning.

– Ja, nå er jo jeg så heldig at jeg ikke var pårørende til vedkommende, og jeg stod der og kunne holde hodet ganske kaldt.

– Men hvis det for eksempel skulle vært en av mine nærmeste som var i den situasjonen så tror jeg at jeg ville reagert voldsomt kraftig og mer eller mindre gått i taket, for å si det sånn, sier Eikefjord.

Tidligere klager

For litt over en uke siden døde en tyrkisk kvinne på Tøyen, mens ambulansen ventet på at politiet skulle ordne opp i situasjonen, som de fant for utrygg for å gå inn i leiligheten.

Kvinnens familie har anmeldt politiet og ambulansetjenesten i etterkant av episoden.

Fylkeslegen har bedt om en rapport fra AMK-sentralen i saken på Tøyen og tidligere har Spesialenheten for politisaker uttalt at de ikke ser grunn til å starte etterforsking av Tøyen-saken.

Uprofesjonelt

Eikefjord mener dette ikke er måten å behandle mennesker som ringer alarmsentralen på.

– Det er uprofesjonelt, direkte kontraproduktivt og det skaper ikke tillit til at de håndterer sånne saker på en skikkelig måte

Kvinnen overlevde det som viste seg å være en hjerneblødning.