Hopp til innhold

Flere sprekker i Holmenkollen

Det er oppstått flere sprekker i Holmenkollutbyggingen, men denne gang i bokstavelig forstand.

Byggingen av Holmenkollen går sakte men sikkert framover
Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

19 huseiere har meldt fra om setningskader etter sprengningsarbeidene, og Sturla Fjoran er en av dem som truer med rettssak hvis de ikke får erstatning.

– Vi har til tilder gått i taket her og det er ikke fordi vi skvetter, men fordi møblene letter fra gulvet når vi sitter i stolen. Ikke vet jeg hvor mye dynamitt man kan bruke, men at det har vært ganske tunge salver er helt klart.

Hør huseier fortelle som skadene: Flere sprekker i Holmenkollen

- Sprekker i vegger

Fjoran er en av de 19 naboene til den nye Holmenkollbakken som har opplevd at sprengningen i Bessurudtjernet, på Gratishauen og i Midstubakken har fått huset til å knake i sammenføyningene.

– Nå har vi sprekker mellom peis, pipe og vegger. Tapete har løsnet fra veggen enkelte steder. Det er snakk om vesentlige sprekker som har utviklet seg de dagene det har vært sprengning i området.

De 19 som har meldt fra om setningskader bor fra 20 meter til 1 km fra bakken og Oslo kommune har hyret inn bygningskyndige konsulenter for å sjekke skadene hos alle.

Les også: - En varslet katastrofe

Nils Ramstad, fra Muliconsult bekrefter skader hos Fjoran.

– Vi fant ingen naturlig forklaring på at det skjedde en skadeutvikling i den perioden og da syns vi det var riktig å konkludere med at her kunne det være en årsakssammenheng. Vi slo ikke fast at det var sprengningsskade, men vi kunne ikke avvise at skadene var et resultat av sprengningen heller.

Vil gi erstatning

Og Oslo kommune, ved byggherre Erik Øimoen vil gi erstatning.

– Det er alltid vanskelig å vite hva som skyldes hva, men akkurat i dette tilfelle så har vi latt tvilen komme boligeieren til gode og sagt at de kan utbrede så dekker vi den kostnaden.

Men de andre 18 huseierne må vente til siste ladning er sprengt før erstatningsspørsmålet blir avklart. Det blir uansett ikke noen økonomisk kjempesmell for kommunen, tror Øimoen.

Det er 19 eiendommer som har meldt at det kan være skader så får vi da når vi er ferdig med sprengningen og etter nyttår gå inn og vurdere dette på nytt igjen, men det er snakk om mindre skader som ikke har noen påvirkning på budsjettet på utbyggingen.

Truer med rettssak

Beboerne vil uansett stå hardt på sitt, sier Sturla Fjoran.

– Det er helt klart at dette er stygt på alle måter og om ikke kommunen kommer på banen og gjør opp for seg så er vi nødt å gå rettens vei.