Hopp til innhold

– Barna ble utsatt for grov vold

Foreldrene er tiltalt for voldsutøvelsen, men erkjenner ikke straffeskyld.

I dag startet rettsaken mot en 24 år gammel mann og en 23 år gammel kvinne fra Galgeberg i Oslo. I følge tiltalen skal de to ha utøvd grov vold mot sine to barn under særdeles skjerpede omstendigheter eller medvirket til dette.

I januar i fjor pågrep politiet en 22 år gammel mann og tok ut tiltale mot både han og hans kone etter mistanke om barnemishandling.

Deres yngste barn, en jente på litt over ett år ble da innlagt på sykehus med alvorlige hodeskader, mens jentas bror, en gutt på drøye to og et halvt hadde merker og arr etter tidligere skader.

Livtruende skader

Jenta skal ha blitt hardest rammet. Volden skal ha blitt utøvd i tidsrommet desember 2007 til 26 januar 2008 og jenta var drøyt ett år da volden skal ha startet.

Ved minst to anledninger skal jenta ha blitt utsatt for vold som resulterte i blant annet to brudd på skallebeinet, flere blødninger rundt hjernehinnen og skallebenet og blødninger i øyebunnen på begge øyne. Skadene var livstruende og har ført til varig hjerneskade.

Langvarig mishandling

Også på det eldste barnet ble det funnet tegn på vold.

Flere vridningsbrudd på overarmsbenet, blå negler og flere sår og arr ble funnet på guttens kropp i forbindelse med innleggelsen av guttens søster, og politiet tror at gutten har blitt utsatt for vold av sine foreldre flere ganger fra han ble født i august 2005 til farens pågripelse i januar 2008.

I tiltalen betegnes volden mot gutten som grov fordi den ble utøvet over lang tid mot en forsvarsløs person og var uprovosert.

Politiet og sakkyndige mistenker at barna kan ha blitt utsatt for det såkalte shaking-baby syndromet, der barn blir ristet så kraftig at det blir påført alvorlige skader.

– Utrolig tøft for ham

Den 24 år gamle faren til barna har siden pågripelsen i januar i fjor sittet i varetekt i Oslo Fengsel i påvente av at rettsaken skulle komme opp. Han får nå se barna sine kun to timer annenhver måned og er svært bekymret for dem.

Ifølge mannens forsvarer Kirsten Birgitte Sigmond stiller han seg uforstående til skadene og erkjenner ikke straffeskyld.

– Han er helt i sjokk over det som har skjedd og skjønner ikke hvordan disse skadene har oppstått. Og han vet ikke at barna hans har vært utsatt for vold.

Det er satt av ti dager til saken i Oslo tingrett.