Hopp til innhold

Frykter muren

Venstre vil ha omkamp om bygningsmuren foran Middelalderparken i Bjørvika. Partier deler dermed Riksantikvarens bekymring om at Middelalderparken blir stengt inne.

Oslo middelalderpark

Utbyggingen i Bjørvika vil stenge Middelalderparken inne, frykter Riksantikvaren og Venstre.

Foto: NRK


I forrige uke tok den nye Riksantikvaren, Jørn Holme, et oppgjør med den planlagte muren av bygninger, der to smale glipper skal sikre et gløtt av Akershus festning.

Ifølge Riksantikvaren vil det bli umulig se Akershus festning, Kristian Kvarts by eller operaen fra Middelalderparken, på grunn av den inntil 11 etasjers muren. Nå får Holme støtte fra Venstre.

- Vi bør få en bedre forbindelse mellom Middelalderparken og Bispevika. Det er ingen tvil om bygningsmassen er for høy og massiv, sier Ola Elvestuen, Venstres gruppeleder i bystyret.

Elvestuen vil nå se på hvordan man kan få et grønt belte mellom Middelalderparken og Bjørvika.

Økonomiske utfordringer

Dagens planer går ut på at bolig- og næringsutbyggingen skal finansiere fellesskapsgoder som gater, torg og havnepromenader i Bjørvika.

For hver kvadratmeter bygningsmasse som kuttes, forsvinner 2.500 kroner til infrastruktur. Fjerner man alle bygningene foran Middelalderparken, må 175 millioner kroner skaffes til veie på annet vis.

Men Venstre har forslag på hvordan de økonomiske utfordringene kan løses.

- For eksempel kan vi ha et spleiselag mellom stat og kommune. Vi kan også se på fjordbyen som en helhet, og bruke inntekter fra Filipstad for å få kvaltitet i Bjørvika, sier Elvestuen.

Foreslår gammel idé

Venstres idé om å finansiere fellesarealer i Bjørvika med framtidige inntekter fra tomtesalg på Filipstad, ble første gang lansert for å få ned høydene i den omstridte Barcode-rekken.

Nå prøver partiet seg altså igjen for å hindre innesperringen av Middelalderparken

- Jeg kommer til å stille sprøsmål direkte til byråden i byutviklingskomiteens møte på onsdag, og så vil vi forfølge dette politisk videre, lover Ola Elvestuen.

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen, Venstre.

Foto: Bente Johanne Haugen / NRK