Hopp til innhold

Godtar uaktsom gruppevoldtekt

Statsadvokaten vil ikke anke den uaktsomme dommen mot de tre som ble dømt for gruppevoldtekt i september. Dermed godtas rettens kjennelse om at guttene ikke forsto at de voldtok.

Bogerud-skur

Skuret på Bogerud, hvor jenta ble voldtatt.

Foto: NRK


Bogerud

Inne i skuret på Bogerud.

Foto: NRK

I 2007 ble en 15 år gammel jente utsatt for en gruppevoldtekt. Flere unge menn truet, slo og tvang henne til å utføre seksuelle handlinger i et skur på Bogerud i Oslo.

I september falt dommen . Tre ble dømt for grov uaktsom voldtekt. Det vil si at de ikke har forstått at de begikk en voldtekt, men at de burde ha skjønt det.

Hovedmannen fikk 15 måneders fengsel, to av de andre fikk 10 måneder. Den fjerde involverte ble frikjent fordi han ankom skuret etter at voldtekten var i gang.

Dommen vakte sterke reaksjoner hos miljøer som arbeider med voldtektsutsatte kvinner, fordi straffene var så lave og fordi én av de fire gikk fri.

Les:

– Viktig å rette opp tingrettens feil

Hege Salomon har vært bistandsadvokat for mange voldtektsofre. Hun reagerer på at dommen ikke har blitt anket.

– Jeg synes at det er veldig beklagelig at en så urimelig dom blir stående. Man legger til grunn at jenta gråt og sa nei, og likevel har man kommet frem til at det var en grov uaktsom voldtekt. En dom som den her vil jo gi en veldig uheldig signaleffekt i samfunnet, så jeg mener at det er veldig viktig at den feilen som ble begått i tingretten blir rettet opp, sier Solomon.

– Gutta slapp billig unna

Torgeir Tønsager Falkum, som er bistandsadvokaten til jenta, synes dommen er altfor mild. Likevel mener han at hensynet til at det er en stor påkjenning for jenta å ta saken opp på nytt er det viktigste.

– Min klient har jo uttrykt at hun synes de gutta slapp billig unna, og det er jeg helt enig med henne i. Likevel ønsker hun ikke å gå videre med saken. Hun har gjennomgått en runde i tingretten, hun har blitt trodd fullstendig, og den belastningen det vil være med en ny behandling i lagmannsretten har hun ikke ønske om, sier Falkum.

Hege Salomon har stor forståelse for at jenta synes det er tøft å forklare seg på nytt. Samtidig synes hun det er av stor betydning at man får en riktig dom.

– Jeg synes det er veldig viktig å anke en sånn dom, fordi den gir en veldig uheldig signaleffekt i samfunnet, at man slipper såpass billig unna med en så grov forbrytelse som har blitt begått i denne saken, sier Salomon.